Trump: Stoppa muslimer från att ta sig till USA

avNiklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump, Republikanernas frontkandidat till presidentposten, kommer med ännu ett kontroversiellt uttalande.

Han vill stänga USA:s gränser för alla muslimer.

Förslaget möttes snabbt av starka reaktioner, inte minst från Vita huset som säger att det ”strider mot amerikanska värderingar”.

Foto: John Raoux/AP
Donald Trump.

Donald Trump föreslår en ”fullständig stängning” av USA:s gränser för muslimer som vill ta sig in i landet, meddelade han i ett uttalande under måndagen.

Uttalandet kommer efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien där 14 personer dödades av ett muslimskt par som radikaliserats, skriver AFP.

Ska gälla alla muslimer

Enligt Trumps kampanjteam ska förbudet mot inresande muslimer gälla tills ”vårt lands representanter kan förstå vad som pågår”.

Donald Trump klargjorde inte om förslaget ska gälla både turister och invandrare, eller om det ska omfatta amerikanska muslimer som befinner sig utomlands.

Men enligt Corey Lewandowski, Trumps kampanjmanager, ska förbudet gälla alla muslimer, från invandrare som söker visum till turister som vill till USA, enligt en kommentar till CNN.

Bush: ”Inte seriöst”

Trumps extrema förslag har mötts av hård kritik, även från det egna partiet. En av hans motkandidater, republikanen Jeb Bush, har kallat uttalandet för ”oseriöst” i ett inlägg på Twitter.

– Donald Trump är rubbad. Hans förslag är inte seriöst, skriver presidentkandidaten.

Ett uttalande från Vita huset gör gällande att Trumps kontroversiella förslag ”strider mot amerikanska värderingar”.

– I rättighetsförklaringen ingår respekt för religionsfrihet, säger Ben Rhodes, en av president Barack Obamas högsta utrikesrådgivare, till CNN.

Demokraternas frontkandidat till presidentposten, Hillary Clinton, kommenterade och fördömde Trumps idé.

– Det här är förkastligt, fördomsfullt och splittrande. Donald Trump, du förstår inte. Det här gör oss mindre säkra, skriver hon på Twitter.

”Alla måste fördöma detta”

Trump har tidigare kommit med flera kontroversiella förslag mot invandrare, som att bygga en mur till gränsen mot Mexiko för att hålla ”våldtäktsmän” och ”knarkare” borta.

Efter terrorattackerna i Paris har Trump vänt sig mer mot den muslimska befolkningen i USA och föreslagit övervakning av moskéer och registrering av muslimer.

En annan republikansk politiker som gått i taket över Trumps uttalande på måndagen är senatorn Lindsey Graham. Han skriver på Twitter att alla som aspirerar på presidentämbetet måste göra det rätta – och fördöma förslaget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM