Med stor näsa och en vilja av stål

avMalin Wollin

Publicerad:
Foto: Andreas Öhlund

Vi köpte Flowerhead från Byredo till faster Birgitta. Tusen kronor kostade flaskan och varje gång jag hälsar på stjäl jag en skvätt i nacken. Doften är inte lik någon annan och detta är sant för hela Ben Gorhams utbud. Och det kan vi tacka hans stora näsa för. Samt en vilja av stål. Samt ett självförtroende som rubbar berg och utanförskap. Samt jobb och jobb och jobb och ännu mer jobb. En pirra med doftljus till NK’s varuintag och så hem och göra mer.

Jag trodde förresten att det hette baj redo. Det gör det inte.

Det heter Byredo, precis som det låter, och startades av en då 29-årig kille som tvingades begrava en dröm men sedan hittade en ny.

Ben är en otroligt lugn berättare med något sorgset över rösten, som ett flor av vemod trots att snart sagt varenda mening handlar om driv, arbete, prestation och kamp.

Men så är det ju detta med dofterna. Allt vad de väcker, allt vad de berättar om våra liv.

Ben ville väcka minnet av en far som läser tidningen vid frukostbordet innan han tar sin avhandling och försvinner ut ur huset, ut ur berättelsen.

Kvar finns en mamma med två barn och lägenhet i Akalla.

Ben Gorhams tema är givetvis dofterna men minst lika mycket alla de omstarter han tvingats göra. Och utan dem ingen Ben. Så är det ju. Utan dem ingen Flowerhead.

Under ungdomsåren var Ben en duktig basketspelare men karriären tog slut eftersom svenskt pass saknades, trots att han föddes och levde sina tolv första år i Sverige.

Vem är man när man lagt all sin tid på basket och fick hoppa studsmatta när de andra barnen lärde sig att läsa tyst utan att röra läpparna?

Så kom det osannolika mötet hos den berömda näsan Pierre Wulff och det stora doftäventyret kunde börja.

”Vi har aldrig saknat något och mina drömmar grundas inte i en flykt från det liv jag levde utan mer om de möjligheter min familj skapat” säger Ben som aldrig gav upp.

Och tänk att få ringa till hem mamma och berätta att man precis har gjort henne skuldfri.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM