Aftonbladet i framtiden

Av: Erik Melin

Publicerad:

I dag släpps Apples nya klocka – och vår nya app: ”Blir spännande att följa”

1 av 2 | Foto: TT
URHÄFTIGT Intresset för Apples nya klocka är stort. I dag släpps den i flera länder och Aftonbladets app går att ladda ner direkt.

Framtiden sitter runt handleden.

Aftonbladet finns nu också för Apples smarta klocka Watch.

– Vi kommer att befästa vår roll som primär nyhetskälla. Det blir spännande att följa utvecklingen, ­säger Andreas Aspegren, onlinechef på Aftonbladet.

I dag släpper teknikföretaget Apple det som väntas bli nästa stora trend inom mobil hemelektronik: den smarta klockan Watch.

Liknande klockor som har använt operativsystemet Android har tidigare släppts men utan att ha gått hem hos konsumenterna.

– De på Apple är väldigt duktiga med sina produkter och kanske är det de som gör att de smarta klockorna nu slår igenom. För oss på Aftonbladet är det viktigt att följa konsumenterna och vi har därför gjort en särskild app för Apple Watch, säger Andreas Aspegren, onlinechef på Aftonbladet och den som ansvarat för utvecklingen av den nya appen.

Ta emot nyhetsflashar

Aftonbladets Watch-app finns att ladda ner redan i dag då klockan släpps i USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Japan, Kina och Hongkong.

För användarna blir den viktigaste funktionen att ta emot nyhetsflashar.

– Det är samma ”pushar” som vi i dag skickar ut i mobilerna. Man får dem i klockan och eftersom de är rätt korta blir läsbarheten god även i en liten klocka, säger Andreas Aspegren.

Den andra funktionen i den första versionen av ­Aftonbladet-appen är att man kan bläddra igenom de nyhetsartiklar som är mest lästa just nu.

– Man får bild och text och kan läsa en del av artikeln för att sedan trycka på ”fortsätt läs i mobilen”, säger Andreas Aspegren.

Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson har provat Apple Watch vid två tillfällen och han menar att den nya appen har helt rätt upplägg.

– Det är precis så det ska vara. Smarta klockor är bra till mycket, men att läsa långa textsjok på dem är svårt. De är bra att få notifikationer på och göra enklare kommandon, som att ställa in ett alarm eller lägga till en händelse i kalendern.

”Viktigt med rörlig bild”

Andreas Aspegren menar att det blir spännande att se hur läsarna tar emot Aftonbladets app för att anpassa och utveckla den vidare.

– Framåt blir det viktigt att titta på rörlig bild.

Viktigt för appen har också varit en bärande affärsmodell.

– Vi har ett annonsformat redan från början med mobiloperatören Tre. Det är viktigt för att se att vi kan få finansiering i det här, säger Andreas Aspegren.

Den som inte köper klockan utomlands får vänta, ­något släppdatum för Sverige är ännu inte fastställt.

Aftonbladets app har också utvecklats med en version för de klockor som använder operativsystemet Android.

Så funkar Aftonbladets nya Watch-app

1. Läs i din klock-app vad alla andra snackar om

Sitter du med vännerna och inte riktigt hänger med i deras samtal om den senaste fototrenden på ­Instagram. Ingen fara. En kort titt i Aftonbladets klock-apps lista över de mest lästa nyheterna senare är du på ­banan igen.

2. Få nyhetsflashar direkt till klockan

Nu kan du få besked om både slutresultat i Champions League-finalen och sänkningen av styrräntan, samtidigt som du sitter på affärsmöte ­eller är på romantisk dejt, utan att ta upp mobilen och verka disträ. En kort blick på klockans skärm och du har direkt koll på den senaste utvecklingen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN