Uppgifter: Svensk medborgare gripen i Belgien

Av: Erik Melin, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 14

Den hattklädde man som jagats efter terrordådet mot Bryssels flygplats har gripits, uppger AFP och hänvisar till poliskälla.

Även Mohamed Abrini, 30, som har jagats sedan terrordåden i Paris, har gripits.

En av de gripna uppges vara svenske medborgaren Osama Krayem, 23.

Mannen som har sökts efter terrordådet mot Bryssels flygplats har gripits, uppger en poliskälla för nyhetsbyrån AFP. Han har jagats sedan han sågs springa från flygplatsen i samband med explosionerna.

Belgiska nyhetskanalen VRT rapporterar först att även 30-årige Mohamed Abrini har gripits av belgisk polis, enligt Het Nieuwsblad. Tidningen skriver att han greps i Anderlecht.

Vid en presskonferens uppger belgiska åklagare att Abrini kopplas med dna till både Paris- och Brysselattackerna. De ska också utreda om det går att slå fast att Abrini är ”mannen med hatten” som var på flygplatsen men flydde istället för att detonera sin bomb.

Åklagaren säger att Osama Krayem ska ha gripts tillsamman med en ”Hervé BM”. I belgiska medier uppges att Krayem ska ha setts ha kontakt med Khalid El Bakraoui som detonerade sin självmordsbomb på tunnelbanan i Maelbeek.

Enligt RTBF ska han varit den som köpte väskorna som terroristerna gömde sina bomber i.

Uppgift: Svensk medborgare

VRT skriver att Osama Krayem ska ha deltagit i terroraktiviteter i Syrien och enligt Het Nieuwsblad har mannen svenskt medborgarskap.

En 23-årig man med samma namn som är skriven i Malmö har i sociala medier poserat med kalasjnikov och en IS-flagga. Aftonbladet har tidigare skrivit om mannen som ska ha rest till Syrien under vintern 2015. RTBF uppger också att Krayem ska ha återvänt till Europa i september 2015 med falskt syriskt pass via den grekiska ön Leros.

Belgiska åklagare bekräftade sent på fredagskvällen att de gripit Mohamed Abrini och Osama Krayem samt ytterligare två personer.

Sedan tidigare är känt att Mohamed Belkaid som fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och under flera år levde i Märsta, norr om Stockholm, har kopplingar till terroristerna bakom dåden i Paris och Bryssel. Belkaid ska ha hjälpt den nu gripne Salah Abdeslam att fly när belgisk och fransk polis slog till mot en adress i Brysselförorten Forest 15 mars.

Fångades av kamera

30-årige Abrini har varit efterlyst sedan i december då han under utredningen av terrorattenten i Paris kopplats till den cell som genomförde dåden.

Abrini ska bland annat ha fångats av övervakningskameror när han körde en av bilarna som användes vid terrorattackerna i Paris. En övervakningskamera på en bensinstation vid en motorväg i Ressons norr om Paris fångade Abrini tillsammans med Salah Abdeslam.

Mohamed Abrini uppges vara den siste kände Paristerroristen som var på fri fot innan fredagens gripande.

Publicerad:

LÄS VIDARE