Förslaget: Skicka legoknektar till Libyen

avMartin Schori

Libyen har gått med på att ge afrikaner som utnyttjas i fångläger en fri lejd ut ur landet – med stöd av militär och polis.

Samtidigt har grundaren av säkerhetsföretaget Blackwater, Eric Prince, presenterat en kontroversiell lösning på flyktingkrisen: låta en privat polisstyrka jaga och stoppa flyktingar i Libyen.

– Jag utgår från att Europa vill stoppa flyktingströmmen på det mest humana och professionella sättet som möjligt, säger han.

Toppmötet mellan EU och Afrikanska Unionen i Elfenbenskusten skulle handla om utveckling och unga.

Men uppgifterna om slavhandeln i Libyen har överskuggat allt.

På mötet beslutade EU-ledarna och afrikanska ledare om att migranter som utnyttjas i landets läger snarast ska evakueras till sina hemländer, skriver TT. Polis och militär ska bistå insatsen. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att man inte ska angripa Libyen som land, men att slavhandlare och smugglare kan angripas.

Libyens FN-stödde ledare har garanterat tillgång till lägren.

EU har nyligen slutit ett kontroversiellt avtal med den bräckliga regeringen i Libyen om att stoppa migranters försök att ta sig till Europa. Libyen, som tidigare varit ett transitnav på vägen mot Europa har nu blivit ett permanent stopp. Tusentals afrikaner har fastnat i läger, där de utsätts för tortyr – och slavarbete.

Eric Prince, grundare av säkerhetsföretaget Blackwater, som blev ökänt efter sitt deltagande i kriget i Irak 2003, har nu lagt fram ett alternativ till EU-avtalet.

I en intervju med en italiensk tidning säger Prince att hans företag ”relativt enkelt” skulle kunna stoppa, förvara och ”repatriera” de hundratusentals migranter som försöker ta sig till Europa.

Hans företag Frontier Services Group skulle göra det till ett billigare pris, och ”mer humant” än de libyska miliser som nu jagar afrikaner inom landets gränser, menar Prince.

– Människosmugglingen från Sudan, Tchad och Niger är industriell. För att stoppa den måste du skapa en libysk gränspolis vid den södra gränsen, säger Prince, enligt The Guardian.

Prince föreslår att 750 utländska instruktörer ska hjälpa till att forma styrkan. Han vill inte avslöja om han lagt fram sin plan till EU, USA eller AU.

USA:s president Donald Trump har varit förhållandevis tyst kring slavhandeln i Libyen. Men The Guardian noterar att Trump sannolikt skulle ta ett konkret förslag från Prince på allvar. Prince donerade drygt 2 miljoner kronor till Trumps presidentkampanj och hans syster Betsy DeVos är utbildningsminister i Trumps regering.

ARTIKELN HANDLAR OM