Två män gripna för mordplan mot Theresa May

avJoakim Magnå

NYHETER

Brittisk säkerhetstjänst tror sig ha stoppat en plan att mörda Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Två män har gripits misstänkta för att ha planerat att spränga sig in i 10 Downing Street och angripa henne med knivar, rapporterar Independent.

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Två män har gripits misstänkta för att ha planerat att spränga sig in i 10 Downing Street.

De två männen greps vid polistillslag i London och Birmingham förra veckan och anklagades på tisdagen för terroristbrott.

Andrew Parker, chef för säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5, beskrev mordplanerna för den brittiska regeringen i måndags.

De misstänkta terroristerna ska ha planerat att spränga bort grindarna till premiärministerns bostad på Downing Street med en bomb gömd i en väska, enligt uppgifter till Independent. I det efterföljande kaoset skulle de sedan attackera Theresa May med knivar, uppger tidningen.

Londonpolisen meddelar i ett pressmeddelande att Naa’imur Zakariyah Rahman, 20, från norra London samt Mohammed Aqib Imran, 21, från Birmingham misstänks för att ha planerat och förberett en terrorattack.

Det var polisens antiterrorenhet som grep männen förra tisdagen, den 28 november. Männen kommer att ställas inför en domare på onsdagen.

Nio förhindrade dåd

En talesperson för Londonpolisen Scotland Yard avböjer att kommentera om det är just mordkomplotten mot Theresa May som männen i fråga är misstänkta för, skriver Independent.

Totalt nio terrorattentat har förhindrats i Storbritannien under det senaste året, enligt MI5:s sammanställning. Under samma period har terrorister lyckats fullfölja fem dåd, varav fyra är utförda av islamister.

Downing Street är välbevakat med förstärkta grindar och beväpnad polis, påpekar Sky News. 1991 genomförde IRA en granatattack mot bostaden på nummer 10. Granaten landade i trädgården på baksidan. Den dåvarande premiärministern John Major var hemma men skadades inte.

ARTIKELN HANDLAR OM