Globetrotterns tips om risker i semesterländerna

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

International SOS har gjort en karta som visar var riskerna med sjukdomar är störst i världen.

Farorna räknas som höga eller medelhöga i semesterländer som Egypten och Turkiet.

– Överdriv inte dina rädslor. Maten på kvarterskrogen kan vara en mindre risk än all inclusive-buffén, säger globetrottern Peter Grip.

Tipsa | Aftonbladet

International SOS kartan rankar vården och visar hur stora riskerna är för sjukdomar i olika delar av världen. Den är i första hand tänkt som ett verktyg olika organisationer, företag, och regeringar.

Riskerna är som väntat störst i länder där det pågår konflikter eller där fattigdomen är utbredd. Minst risk löper resenären i Västeuropa och USA.

”Ha ordentlig försäkring”

Noterbart är att man bedömer hälsoriskerna som höga i Egypten, och som medelhöga i turistländer som Turkiet och Thailand.

– Det viktigaste om man reser utanför EU är att ha en ordentlig resförsäkring som täcker privat vård, om man skulle behöva den. Den är alltid bättre och köerna är kortare, säger globetrottern Peter Grip, som besökt alla världens länder.

”Undvik bufféer”

Enligt honom är det viktigt att inte bli för ängslig som resenär.

– Att äta lokal mat är ju en del av nöjet när man reser. Några klassiska tips för att man inte ska bli sjuk är att man bör undvika bufféer. När man äter ute bör man också välja ställen där det är lite ruljans, så att man inte blir liggande. Ett annat tips är att inte köpa skalad frukt. Är skalet kvar är frukten inuti ren, säger Peter Grip.

Publicerad: