"Det finns risk för folkmord"

1 av 7
NYHETER

ERBIL. Carl Bildt besökte i dag ett flyktingläger i norra Irak – för att själv skapa sig en bild av den mänskliga katastrofen.

– Yazidierna är utsatta för ett folkmordsliknande hot, säger han.

Utrikesminister Carl Bildt (M) kom till Erbil i går kväll. Efter möten med bland annat den kurdiske president Massoud Barzani besökte han i dag Baharka, ett flyktingläger i utkanten av staden Erbil.

Bildt kom med en stor delegation och säkerheten var påtaglig, med kurdisk polis och militär samt Säpo.

Hundratals flyktingbarn följde Bildt genom lägret, nyfikna på avbrottet i vardagen.

”Påminner om Balkankriget”

Den svenske utrikesministern talade bland annat med hjälparbetare och flyktingfamiljer. Efteråt var han tagen av vad han hört.

– De berättade historier, om vad som hänt. Det påminner väldigt mycket om Balkankrigen, det är samma sak. Grannar vänder sig emot varandra. Folk flyr för sina liv, säger han till Aftonbladet.

Hur stort är den här katastrofen?

– Yazidierna är utsatta för ett folkmordsliknande hiot, det råder ingen tvekan. Men för alla grupper är det katastrofalt.

Vad är det viktigaste just nu?

– Två saker: det konkreta är att det pågår en hjälpinsats från Sverige, EU och FN. Den är massiv, men måste öka. Sverige för bland annat diskussioner med UNHCR att bygga stora flyktingläger. Det politiska är att det måste till en regering i Bagdad som kan skydda alla. Människor måste få förtroende så att de vågar återvända. Det är inte lätt och kommer att ta väldigt lång tid.

”Inget som begärts”

Yazidierna fördrevs för mer än två veckor sedan. Det första svenska hjälpplanet väntas landa i eftermiddag. Varför har det tagit så lång tid?

– Vi har haft svensk hjälp genom andra, mycket har gått med svenska pengar.

Varför vill Sverige inte kräva en skyddszon för Iraks minoriteter?

– Då ska det vara en skyddszon för alla i Irak.

Varför ska Sverige inte hjälpa kurderna militärt?

– Det är inget som har begärts. Kurderna ser att Sverige kan hjälpa till politiskt och humanitärt.