Vårdbolag betalar inte ut löner

NYHETER

Nu begär Kommunal skandalföretaget i konkurs

Flera anställda hos vårdföretaget Care Together har inte fått lön sedan i maj.

Nu begär fackförbundet Kommunal bolaget i konkurs.

– Det är tragiskt att den här typen av företag ska få finnas i välfärden. En skandal, säger Johan Ingelskog, Kommunals enhetschef för arbetsrätt och kollektivavtal, till Aftonbladet.

Vårdbolaget Care together omsatte 4,8 miljoner kronor 2012 och driver bland annat hemtjänst i flera kommuner i Västra Götaland.

Men i juni fick tre av Kommunals medlemmar som är anställda i företaget inte ut någon lön.

Har inte fått lön

Sedan dess har fackliga företrädare försökt få kontakt med representanter från Care together men inte lyckats.

I juli var det än fler anställda i hemtjänsten som inte fick någon lön.

Ingelskog beskriver hur fackföreträdarna nått vägs ände.

– Våra medlemmar kan inte leva på luft. Nu är det nog, säger han och fortsätter:

– Det är tragiskt och en skandal att ett företag som sysslar med något så känsligt som hemtjänst där våra medlemmar rör sig i människors hem, inte ens går att få tag på.

"Valfriheten fungerar inte"

Enligt Johan Ingelskog fungerar inte Lagen om valfrihet, LOV.

– Sedan den infördes ser vi sådana här oseriösa företag ploppa upp, och det kommer vi att se allt mer av. Det är dags att avskaffa den som den ser ut idag. Vad är det för vits med att välja om det bara finns bristfälliga alternativ? Och att välja bör inte vara något man kan tvingas till om man inte kan eller vill välja, säger han.

– I dag lönar det sig inte med kvalitet i äldreomsorgen. Nuvarande system skapar underbudskonkurrens, med kvalitetsdumpning som följd. Kommunal kan notera att seriösa aktörer drar sig ur både LOV-uppdrag och upphandlingar, därför att de förutsättningar som erbjuds inte räcker för att leverera kvalitet. Detta är inte acceptabelt.

Vd:n upptagen

Enligt Ingelskog försätter Kommunal bolag i konkurs ungefär två gånger per år. Men att det sker med ett så stort företag som Care together är ovanligt. Facket har nu lämnat in en begäran om att försätta företaget i konkurs hos Göteborgs tingsrätt.

– Vi hoppas att tingsrätten snabbt genomför det så att våra medlemmar kan få sina löner via konkursboet eller statliga lönegarantin, avslutar Johan Ingelskog.

Aftonbladet söker Care togethers vd Berit Sjöberg, som svarar via sms: "Jag sitter upptagen just nu".