Nu jagar alla brittiska IS-bödeln ”John”

1 av 2
Mannen som syns i terrorvideon pratar brittisk engelska.
NYHETER

Jakten på den man med brittisk dialekt som tros ha avrättat amerikanske journalisten James Foley är i full gång i Storbritannien.

Brittiska medier uppger att bödeln kallas ”John” och tillhör en jihadistgrupp som går under smeknamet ”The Beatles”.

Uppgifterna kommer från personer som själva varit gisslan hos Islamiska staten, IS.

Flera brittiska tidningar rapporterar idag om bödeln som syns i den film som terrorgruppen Islamiska staten, IS (tidigare Isis), släppte i tisdags där frilansjournalisten James Foley från USA avrättas.

Den svartklädde mannen som håller i kniven och sedan skär halsen av James Foley pratar med en tydlig brittisk dialekt, något som fått både Storbritannien och USA:s säkerhetstjänst att inleda utredningar för att identifiera honom.

– Vi är väldigt bekymrade över det uppenbara faktumet att mördaren i fråga är britt, sa Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond i går.

Kallas ”The Beatles”

Uppgifterna som florerar kring den huvtäckte bödeln är flera.

Han ska vara ledare över en grupp av tre brittiska jihadister som går under smeknamnet ”The Beatles”, efter den brittiska pop- och rockgruppen från 1960-talet, skriver The Guardian. Gruppens uppgift ska vara att vakta utländska kidnappningsoffer i Raqqa i Syrien, som utnämnts till regionhuvudstad i IS utropade kalifat.

Mannen tros också komma från östra London av dialekten att döma, skriver Daily Mail.

– Han har troligtvis utländsk bakgrund, det låter som multikulturell Londonengelska, som människor från flera olika typer av bakgrund i East End pratar, säger professor Paul Kweswill, lingvistexpert vid University of York, till Guardian.

Har varit med länge

Personer som tidigare varit gisslan hos IS berättar för tidningen att ”John”, som bödeln kallas, varit med i IS under lång tid, och att han tidigare i år fick uppgiften att förhandla vid ett gisslanutbyte då elva kidnappade personer lämnades över till Turkiet efter att lösensummor betalats.

Han ska vara intelligent och kunnig, men också radikal och fanatisk, enligt en man som suttit fånge i Raqqa i Syrien.

Brittisk säkerhetstjänst använder sig bland annat av teknisk utrustning för röstigenkänning för att identifiera bödeln.

Man tittar också på den brutala videon om och om igen för att kunna lista ut platsen för avrättningen.

”Djupt chockerande”

Samtidigt har premiärministern David Cameron manat till tålamod bland den brittiska befolkningen, som krävt åtgärder mot den stora grupp brittiska extremister som reser till al-Qaidainspirerade våldsgrupper i Mellanöstern.

– Det här är djupt chockerande. Vi vet att alldeles för många brittiska medborgare har rest till Irak och till Syrien för att delta i extremism och våld. Det vi måste göra är att öka alla våra ansträngningar för att stoppa människor från att åka, sa han efter ett möte med brittiska säkerhetstjänsten i går.