Nyheter

Skjuts ihjäl mitt framför svenske Fred

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

"Blodiga söndagen" tog 97 palestinska och 13 israeliska soldaters liv.

Fred Ekblad, 23, är mänsklig sköld i Gaza och såg en ung palestinsk man dödas.

– Vi var tvungna att lämna hans kropp för att själva ta oss i säkerhet, säger han.

Söndagen var den blodigaste dagen i Gaza på fem år. Israel riktade ett kraftiga anfall mot stadsdelen Shejaiya i Gaza stad. Attacken krävde 60 palestinska dödsoffer.

Bilder från området visar deformerade människokroppar, täckta av damm, på marken.

Kort efter anfallet gick Israel med på en två timmar lång vapenvila, som varade knappt en timma. Båda sidor har anklagat varandra för att ha brutit det.

Fred Ekblad, 23, bor utanför Varberg och agerar mänsklig sköld för att skydda civilbefolkningen i Gaza. Han arbetar för organisationen International ­Solidarity Movement. Sedan en månad tillbaka är han på plats i Gaza stad.

– Efter eldupphöret åkte vi till Shejaiya. Vårt uppdrag var att hämta skadade människor och ta dem till sjukhuset. Hela stadsdelen var borta. Vi såg övergivna ambulanser och klättrade över rester från husen, säger han.

”Massaker inte tillräckligt starkt ord”

Sällskapet, där de både svenskarna Fred Ekblad och Charlie Andreasson ingick, vägleddes av en palestinsk man i 20-årsåldern. De var på väg till mannens hus för att rädda hans skadade familj.

– När vi kom fram till en väg öppnade israeliska soldater eld mot oss. Jag och Charlie föll tillbaka och skyddade oss bakom en byggnad. Den palestinska mannen klev ut i korsningen. Vi skrek att han skulle stanna, säger Fred Ekblad.

– Han blev skjuten och föll till marken. Efter kanske en minut sköt soldaterna det avgörande skottet och han dog. Då förstod vi att eldupphöret var tomma ord.

Fred Ekblad och Charlie Andreasson tog sig därifrån.

– Det finns inte tillräckligt starka ord för att beskriva det som händer. Massaker är inte tillräckligt.

Ambulanser – och taxibilar – körde i skytteltrafik till Gazas största sjukhus Shifa.

– Jag såg folk som tvingades lämna sjukhuset, lika svårt skadade som när de kom dit, säger Fred Ekblad. 

Det senaste dygnet har 13 israeliska soldater dödats. De flesta har dött i strider eller bakhåll inne i Gaza, men några har dödats av milismän som tagit sig in i Israel via tunnlar.

”Flyglarm var femte minut”

På söndagskvällen meddelade Hamas att de tillfångatagit en israelisk soldat. Israels armé förnekade uppgifterna och sa att soldaten redan dödats.

Samtidigt fortsätter Hamas att beskjuta Israel med raketer. I Tel Aviv bor och studerar Jonas Tayari från Stockholm. 

– Flyglarmen ljuder ungefär var femte minut. Det är en terror att konstant behöva springa till skyddsrummen. Just nu sitter jag i ett klassrum som är byggt som ett skyddsrum, säger han.

Den "blodiga söndagen" krävde totalt 110 liv. I går kväll möttes FN:s säkerhetsråd i ett extrainsatt möte. USA riktade stark kritik mot Hamas och uppmanade dem att acceptera ett avtal om vapenvila, uppger AP. Hamas "måste inse sitt eget ansvar", ska den amerikanska utrikesministern John Kerry ha sagt.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: