Nyheter

Man dödsstörtade från fönster på vårdboende

Av: 

Nina Svanberg

NYHETER

Socialnämnden frias från dödsolycka

Vårdtagaren störtade mot marken på andra våningen och dog.

Socialnämnden i Piteå frias, trots att verksamheten kände till riskerna före olyckan.

Dödsfallet inträffade i Piteå i september i år, där nu socialnämnden frias av Institutionen för vård och omsorg (IVO), skriver Norrländska Socialdemokraten.

Händelseförloppet började med att patienten som bodde på vård- och omsorgsboendet i Piteå av okänd anledning gick in i en annan boendes lägenhet på andra våningen.

Fick upp fönster

Patienten har därinne troligen fått upp ett vädringsfönster och tagit sig ut genom det. När mannen påträffades låg denne på marken nedanför fönstret med allvarliga skador. Ambulansen hämtade mannen som fördes till sjukhuset där han avled dagen efter. 

I lex Sarah-anmälan finns att läsa att enheten uppmärksammat säkerhetsbristen med fönstren innan och att man nu kommer att byta ut dem.

Slutligen har inspektionen kommit fram till att vårdgivaren vidtagit nödvändiga åtgärder med anledning av den tragiska händelsen och avslutar ärendet.

Liknande olycka förra veckan

En liknande händelse inträffade i förra veckan på äldreboendet Å-gården i Boden. Där har man förutom en lex Maria även gjort en översyn över boendets 51 fönster.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: