Stefan Löfven talar i Almedalen

avOlof Svensson

NYHETER

Stefan Löfven talade om antifascism, feminism och gick till ko-attack mot Alliansen.

– Man saknar inte kon förrän Moderaterna har privatiserat den, sa S-ledaren.

Efter uppvärmning av artisten Miss Li gjorde S-ledaren entré på Almedalsscenen under politikerveckans första dag.

Almedalsparken var fullproppad med tusentals personer och Stefan Löfven inledde med en särskild hälsning till Lisbet Palme och Ingvar Carlsson som satt i publiken.

– Det var längesen det var så mycket folk i den här parken. Hjärtligt välkoma alla. Jag är så glad att se er.

Löfven inledde med att tala om alla människors lika värde - ett tal mot nazismen. Han drog sig till minnes manifestationen i Kärrtorp mot nazismen.

– Vi är olika, men enade i vår avsky mot rasismens idé, enade i vår övertygelse om alla människors lika värde. Vi är många.

Låt klockorna ringa

Han hyllade kyrkor som ringt i kyrkklockorna för fara där Svenskarnas parti demonstrerat - senast i Visby i går.

– Låt klockorna ringa, låt dem ringa från norr till söder. Var än hatets hantlangare visar sig. Låt klockorna ringa tills vi för alltid har befriat oss från fascism och rasism.

Löfven gick vidare med att tala om krisen i Ukraina och terrorgruppen Isis framryckningar i Irak.

– Sverige ska stå upp för människovärdet och folkrätten.

Löfven gav en känga åt Alliansens välfärdspolitik: 

– Det är ett förbannat uppdelande mellan vi och dem. Arbetslösheten steg, skolresultaten sjönk, välfärden brast. Det är minnesmärket av den borgerliga regeringen 2014, sa han och "vinkar adjö till Alliansen".

"Vi kan bli bäst"

Löfven pratade vidare om tre punkter som Socialdemokraterna går till val på: att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, att svensk skola inom tio år ska vara bland EU:s fem bästa samt att inkomstklyftorna ska minska.

– Det finns otroligt många människor som vill visa vad de kan på arbetsmarknaden. Vill du kämpa ska vi stå där vid din sida - varenda ung ska ges makten att forma sitt framtida liv, sa han.

Han pratade om vikten av investeringar för framtiden, innovationer och klimatlösningar. Att han vill bygga upp järnvägen, satsa på bostadsbygge, forskning och innovation och att hjälpa nyföretagare.

– Svenska företag kräver sammverkan. Vi kommer aldrig bli det största, eller billigaste landet men om vi samarbetar kan vi bli det bästa landet och vi kan bli bäst.

Han talade vidare om arbetslösheten - om att investera i högskola, universitet, om satsningar på att få folk i jobb.

– Den som tror att arbetslöshet är ett individuellt problem, det gör som Moderaterna - drar ner på utbildningen och låter arbetslösheten växa.

"Sverige ska vara en feministisk förebild"

Löfven pratade även om jämställdhet och feminism - något som möttes av jubel från publiken. Han gav löfte om att bilda en feministisk regering.

– Ska vi nå Europas lägsta arbetslöshet, då kan vi inte ha en arbetsmarknad av män, för män.

– Vi måste avsluta den stöld av 3,6 miljoner kronor som sker med löneskillnaderna. Vi måste stoppa undervärderingen av kvinnors arbete.

– Sverige ska vara en feministisk förebild i hela världen. Människor ska behandlas som männskor. Det är mycket mer än ett löfte, det är vår plikt.

Vi ska skapa ordning i Vilda västern

Löfven gick vidare med att prata om partiets satsningar på skolan.

– Läx-rut ska ersättas. I vår skola ges stöd efter behov, inte efter betalningsförmåga.

Han gav ytterligare en känga åt regeringen och hur vinster i välfärden lett till "Vilda västern" och knyter ann till skandalen på Hälsans förskola.

– Vi ska skapa ordning i den vilda västern som regeringen har gjort. Att ge elever vatten och bröd kommer aldrig accepteras i en Socialdemokratisk regering. 

Han upprepade även dagens stora nyhet - satsningen på ett maxtak i förskolan, att barngrupper i förskolan inte ska vara större än på 15 barn.

– Inget barn ska försvinna i större grupper.

Löfven sa vidare att det blåser en "välfärdsvind över Sverige" - och att det inte är märkligt med tanke på vad som hänt. Det hela illustrerades med ett skämt:

– Eller som det heter "Man saknar inte kon förrän moderaten har privatiserat den".

Han gick vidare med att prata om vinster i välfärden.

– Vi ska stoppa vinstjakten i välfärden. Vi ska ha fullständig insyn för att se att varje krona används rätt. Vårt enkla budskap är: Människovärdet går alltid alltid före marknadsvärdet.

"För solidariteten, för hoppet, för alla"

– Vi ska skapa en äldreomsorg där du får skapa din egen vardag. Där du får ha samma personal som är med dig i dina mest sårbara stunder. Vi vet aldrig hur länge hälsan varar, vi vet inte hur livet kommer bli. Vi vet att vi kommer finnas där för varandra.

– Vårt framtidsprojekt ska vara ett bättre Sverige för alla.

Han sa även att Socialdemokraterna aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna - men öppnar för blocköverskridande överenskommelser.

– Vi kan behöva samarbeta över blockgränserna. Ingen blocköverskridning kan vara viktigare än Sveriges framtid.

Stefan Löfven avslutade med orden:

– Nu tar vi framtiden i anspråk, för solidariteten, för hoppet, för alla. 

ARTIKELN HANDLAR OM