Här är svensken som strider för Islamiska staten

Uppdaterad 2016-01-05 | Publicerad 2014-08-22

Svenske Abu Bakr är en av tusentals européer som slåss för Islamiska staten på plats i Syrien och Irak.

Medan han är ute och krigar tar hans brittiska fru hand om sitt första barn – det andra bär hon i sin mage.

– Om Gud vill får jag träffa barnet innan jag dör, säger Abu Bakr till brittiska Channel 4.

Svensken kallar sig Abu Bakr, som var en av profeten Muhammeds första anhängare, men har tidigare haft ett annat namn.

2012 flyttade han till Syrien och gifte sig med brittiska Khadijah Dare, 22, som är född i Londonstadsdelen Lewisham och konverterade till islam i tonåren. Innan dess ska hon, enligt ett tv-inslag i brittiska Channel 4, ha kommit i kontakt med hans mamma via Facebook, och kort därefter uppges Abu Bakr och Khadijah ha gift sig.

Abu Bakr uppges nu strida för en utländsk brigad medan Khadijah Dare sköter hemmet och tar hand om sitt barn.

Aftonbladet har varit i kontakt med en person som säger sig ha lärt känna svensken när han var i 14-årsåldern.

– Då hade han vanliga kompisar och gjorde helt vanliga saker. För två, tre år sedan fick han längre skägg och började klä sig mer arabiskt. Men det var ju inte så att jag tänkte att han höll på att radikaliseras. Sedan har jag inte sett honom mer.

När Channel 4 träffade paret var hon gravid med sitt andra barn.

– Min fru är gravid igen nu, i femte veckan. Om Gud vill får jag träffa barnet innan jag dör. Jag är väldigt glad att hon är gravid och om Gud vill blir det en pojke, säger Abu Bakr.

– Om Gud vill, fyller hon i.

"Tänker stanna här"

I inslaget, som använder material från amerikanen Bilal Abdul Kareem, som konverterat till islam och dokumenterar de utländska rebellerna, visas Khadijahs unge son upp.

Hon har tidigare använt sonen i propagandasyfte. I början av juni la hon upp en bild på honom – där han poserade med ett automatvapen. Samtidigt uppmanade hon fler europeiska kvinnor att resa till Syrien.

I Channel 4-dokumentären berättar Dare att hon kommer stanna i Syrien även om Abu Bakr blir dödad.

– Jag tänker stanna här eftersom jag inte kom hit för hans skull. Jag vill inte återvända till Storbritannien. Jag tänker stanna här, uppfostra mitt barn, fokusera på det arabiska språket så att jag kan kommunicera med det syriska folket, säger hon.

Hyllar mordet på Foley

Både Abu Bakr och Khadijah Dare säger sig vara villiga att dö, och döda, för Islamiska staten.

På Twitter använder sig Dare av pseudonymen Muhajirah fi Sham, som betyder "immigrant i Syrien", enligt The Telegraph. Efter Islamiska statens brutala avrättning av journalisten James Foley publicerade hon ett i en lång rad meddelanden där hon hyllar terrorgruppen.

"Länka mig avrättningen av journalisten. Allahu Akbar. Storbritannien måste skaka, ha ha. Jag vill vara den första brittiska kvinnan att döda en brittisk eller amerikansk terrorist", skrev hon. 

Enligt Säpo strider omkring 80 svenska medborgare i Syrien. Säkerhetspolisen har sedan tidigare varnat för att allt fler svenskar kan komma att resa för att strida med IS i kölvattnet av att terrorgruppen vinner ny mark.

– Resandet är inte under avtagande. Det är möjligt att det tar förnyad fart, har Sirpa Franzén, presschef på Säpo, tidigare sagt till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln