Specialförband skickas till Irak

avIda Gustafsson

Underrättelsetjänst kan ha identifierat bödeln

Del ur videon där det påstås att amerikanske journalisten dödas.

Brittiska militära specialförband ska skickas till Irak och Syrien.

Målet är att leta efter mannen som avrättade James Foley - ”Jihad John”.

Den huvudmisstänkta tros vara rapparen Abdel-Majed Abdel Bary. 

Brittiska specialförbandet SAS och antiterrortruppen SRR kommer inom de närmsta dygnen skickas till norra Irak och Syrien.

Enligt uppgifter till The Mail on Sunday ska specialförbanden genomföra operationer som kan leda till att IS-extremisterna kan gripas inom ett par dagar, skriver Daily Mail.

Kan vara identifierad

Uppgifter till The Mail on Sunday uppger att de brittiska trupperna ska samarbetar med kurdiska trupper som bekämpar IS. Målet är att gripa brittiska jihadister, identifiera dem och etablera länkande kontakter till den man som avrättade James Foley, skriver Daily Mail.

Uppgiften kommer ungefär samtidigt som rapporter om att brittisk underrättelsetjänst har lyckats identifiera den man som avrättade James Foley.

En huvudmisstänkt är den före detta rapparen Abdel-Majed Abdel Bary som har twittrat en bild där han höll upp ett avskuret huvud. Den 23-åriga mannen bodde fram tills förra året i London, men lämnade Storbritannien för Syrien. Han tros nu befinna sig i den syriska staden Raqqa tillsammans med fler misstänkta brittiska jihadister. 

Jämföra röstprover

Alla brittiska jihadister som kan komma att gripas under militäroperationen i Syrien och Irak kommer att få lämna diverse prover.

– Att samla information som blodgrupp och dna så väl som röstinspelningar på antingen arabiska eller engelska, kommer att hjälpa oss att närma oss Jihadi John eftersom det är jämförbart med redan existerande data, säger en källa inom SAS-förbandet.

Röstproverna kommer att skickas via ett spionplan och en satellit till brittiska militärens hemliga kommunikationshuvudkontor. Där kommer rösterna att jämföras med inspelade prover från avlyssnade samtal från brittiska jihadister i Syrien och Irak.

Ska använda drönare

I jakten på de brittiska jihadisterna har specialförbanden strategiska och taktiska drönare till sin hjälp. Drönarna kan flyga på 5000 meters höjd upp till ett dygn och de obemannade farkosterna ska skanna av terrrängen och byggnader och enligt SAS-källan kan drönarna även kunna ta skarpa bilder på misstänkta jihadister.

Det brittiska försvarsdepartementet har inte velat kommentera uppgifterna, skriver Daily Mail.