Terrordådet i Paris (januari 2015)

Terroristen försökte rättfärdiga sitt dåd

Av: 

Johanna Frändén

NYHETER

PARIS. Amedy Coulibaly höll gisslan i flera timmar i en judisk butik innan fransk polis stormade den och dödade honom.

Franska radiokanalen RTL har registrerat en ljudupptagning från butiken där Coulibaly rättfärdigar sitt dåd.

– Om inte muslimer hade attackerats på andra håll skulle jag inte göra det här i dag, säger attentatsmannen till gisslan.

Det är radiokanalen RTL som ringt till den judiska matvaruaffär där Amedy Coulibaly höll ett femtontal personer som gisslan under fredagseftermiddagen.

Enligt RTL är det Coulibaly själv som plockar upp luren när det ringer för att sen lägga på utan att ha pratat med radiokanalen. Men luren läggs inte på ordentligt och kontakten bryts inte. På ljudupptagningen som följer kan man därför höra hur Amedy Coulibaly pratar med gisslan, och försöker rättfärdiga sitt dåd.

Det är en kompromisslös jihadistisk och ibland förvirrad retorik som kommer fram när Coulibaly förklarar varför han är där.

”Ni som har valt”

– De försöker få er att tro att muslimer är terrorister. Jag är född i Frankrike. Om de inte hade attackerats på andra håll skulle jag inte göra det här i dag, säger Coulibaly bland annat.

Han utvecklar resonemanget senare och riktar sig direkt till gisslan:

– Det är ni som har valt de här regeringarna och era regeringar har aldrig dolt för er att de ska kriga i Mali och på andra ställen. Det är ni som finansierar dem. Ni betalar skatt och grejer och är okej med det.

– Vi är tvungna, svarar en av de gisslantagna, varpå Coulibaly replikerar:

– Är ni tvungna? Man är inte tvungen, jag betalar inte min skatt.

Stormade affären

– När jag betalar skatt är det för vägarna, för skolorna…vi betalar skatt men gör ingen illa, säger en av de gisslantagna på ljudupptagningen.

Coulibaly:

– När ni alla enas nästa gång, som ni nu gjort för Charlie Hebdo, när ni samlas för att välja en ny president, uppmana den då att lämna muslimerna ifred så ska vi lämna er ifred.

Samtalet från RTL kom vid 15-tiden på eftermiddagen.

Två timmar senare, klockan 17, stormade den franska insatsstyrkan kosheraffären och sköt Amedy Coulibaly till döds.

ANNONS

iPhone12+AirPods Pro på köpet! 549kr/månad hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Beställ här

Publisert: