”Löfven ville ha kvar avtalet”

NYHETER

Statsministern fick vika sig för trycket, enligt S-märkt statsvetare

1 av 6

Att Sverige säger upp avtalet kan leda till en frostig relation med Saudiarabien.

Det menar den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.
– Jag har tolkat det som att Stefan Löfven helst hade velat ha kvar avtalet men i förändrad form, säger han.

Det omdiskuterade samarbetsavtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas, erfar Aftonbladet.

Regeringens besked kommer efter att arabiska utrikesministrar fördömt uttalanden som utrikesminister Margot Wallström gjort om Saudiarabien.

Wallström fördömdes

När Arabförbundets möte avslutades i Kairo i går kväll gjordes ett gemensamt uttalande från medlemsstaternas utrikesministrar, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån SPA:

Ministrarna uttryckte sitt "fördömande och sin förvåning över att man gör sådana uttalanden, som inte stämmer överens med sanningen om att konungadömet Saudiarabiens författning är grundad på toleranta islamiska sharialagar, som säkerställer människans rättigheter och skyddar människors liv, ägodelar, ära och heder".

”Frostig relation”

– Om Sverige säger upp avtalet kommer det få stor uppmärksamhet eftersom det följer på att Margot Wallström inte fick hålla sitt tal. Och det kommer i så fall leda till en långvarig frostig relation med Saudiarabien, vilket kan försvåra för Sverige att spela en politisk roll i Mellanöstern, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Samtidigt säger han att ett eventuellt beslut skulle vara ett uttryck för en ”ny svensk utrikespolitik”.

– Det här visar att mänskliga rättigheter inte bara är något man talar om - utan något som också får praktiska konsekvenser. Det kan stärka bilden av en svensk utrikespolitik med integritet.

Enligt Ulf Bjereld har det funnits ett stort tryck inom både Socialdemokraterna och inom regeringen att säga upp avtalet.  

”Löfven ville ha kvar avtalet”

Samtidigt har statsministerns uttalande indikerat att han inte vill säga upp avtalet.
– Jag har tolkat det som att Stefan Löfven helst hade velat ha kvar avtalet men i förändrad form. Men även allianspartierna Kd, C och Fp har ju varit tydliga i den här frågan. Så det skulle ha inneburit en ordentlig politisk uppförsbacke för Löfven om han inte sa upp avtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM