Fölet hittade sin nya mamma på nätet

avMathias Asplund

Foto: PRIVAT
ÖVERLEVAREN Bara en vecka gammal förlorade plötsligt fölet sin mamma. Nu får hon namnet la Survivant, överlevaren på franska.

Halvblodsfölet var bara en vecka gammal när hennes mamma dog.

Men nu har hon fått en fostermamma, tack vare en efterlysning på sociala medier.

– Jag tror att hon ska få heta Överlevaren, säger hästuppfödaren Ewa Strand i Botsmark.

För en vecka sedan födde avelsstoet Lapalisse ett föl. Allt verkade frid och fröjd i hagen.

Men när uppfödaren Ewa Strand kom hem från jobbet i fredags kände hon att något inte stod rätt till. De tre andra hästarna i hagen hade samlats kring stoet, som låg på marken.

– Jag slängde in mina arbetsgrejer och sprang till hagen. Jag insåg att hon var stendöd. Då växte paniken. Hur få ett en veckas föl att överleva? säger Ewa Strand.

Lapalisse hade helt oväntat förblött av en blödning i livmodern. Något som sällan händer så långt efter fölningen.

Ewa började genast mata fölet med mjölkersättning en gång i timmen. Samtidigt lade ryttarna till hennes tävlingshästar ut efterlysningar på Facebook, i hopp om att hitta en fostermamma.

Kunde ha dött

Det gick snabbt. Natten mot måndagen kunde Ewa åka till Piteå, där en travare precis hade förlorat sitt föl.

Trots de två sorgsna händelserna slutade det bra för båda. Fölet och den nya fostermamman fattade snabbt tycke för varandra.

– Det hade kunnat gå så att fölet inte överlevt. Man ska mata det och få det att äta men det är inte säkert att fölet äter även om man försöker, säger hon och berättar att de brukar dia i uppåt ett halvår.

Men för att underlätta processen gned de in hästarna med varandras dofter. Fölet gneds också in med doft från det döda fölet för att fostermamman skulle acceptera henne.

– Det gick verkligen på fem minuter från att de nosade på varandra tills hon diade, säger Ewa Strand.

En överlevare

Enligt lokaltidningen Folkbladet, som skrev om detta först, finns nu ett tiotal hästar på gården i Botsmark. Ewa Strand hade hoppats få minst ett föl till på avelsstoet, som var en meriterad hopphäst, och har åkt på en ekonomisk smäll.

Men hon är glad över att fölet överlevde.

– Fölet mår bra och fick gå ut med sin nya mamma för första gången vid niotiden i går kväll. Hon var vild, glad och busig. Fostermamman vaktade henne noga så det var roligt att se.

Som det ser ut kommer fölet att få ett passande namn.

– Jag tror att hon ska få heta Överlevaren på franska, la Survivant.