Nyheter

Nu sätter USA press på Putin

Av: 

Eric Emanuelsson

John Kerry, USA:s utrikesminister.
John Kerry, USA:s utrikesminister.

NYHETER

Stridigheterna i Ukraina har eskalerat de senaste dagarna.

Under torsdagen höll USA:s utrikesminister ett direktsänt tal – där han uppmanade Putin till att hitta en fredlig lösning på konflikten.

Samtidigt säger en amerikansk försvarskälla att USA överväger att bidra med vapen till de ukrainska styrkorna. 

Striderna mellan proryska separatister och ukrainska soldater i de östra delarna av Ukraina har intensifierats under de senaste dagarna.

Under torsdagen befann sig USA:s utrikesminister John Kerry i huvudstaden Kiev för samtal om konflikten med landets president Petro Porosjenko. Senare under dagen höll han ett direktsänt tal där han uppmanade Rysslands president Vladimir Putin att försöka hitta en fredlig lösning på konflikten, och det snarast.

– Vi vill ha en diplomatisk lösning. Men vi kan inte blunda för stridsvagnarna som korsar gränsen från Ryssland och kör in i Ukraina, sa han.

Få dem till förhandlingsbordet

Kerry vill att Ryssland på ett tydligare sätt ska demonstrera att de står bakom ett försök till en fredlig lösning och att landet ska avsluta sitt militära stödet till separatisterna – och på så sätt tvinga dem till förhandlingsbordet.

Samtidigt är Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg till Kiev för att ge sig in i fredsdiskusionen.

Ukrainas president har tidigare vädjat till Nato om hjälp med vapen i takt med att stridigheterna blivit blodigare.

Ge militärt stöd

USA och andra europeiska länder har tidigare sagt nej till att bidra med militärt stöd, men enligt en högt uppsatt militär källa inom det amerikanska försvaret har USA börjat vackla.

– Vad som diskuteras är att vi kanske borde börja skicka defensiva vapen och försvarsutrustning till Ukraina, säger källan till AFP.

Under torsdagens tal nämnde dock inte John Kerry någonting om ett eventuellt militärt stöd till Ukraina.

Konflikten mellan proryska separatister och ukrainska soldater har pågått sedan april förra året. Totalt har över 5 300 personer dödats, skriver AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: