SD-parlamentariker ljuger om Sida-arbete

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Släktingen: Hon var på besök

1 av 2

Blivande EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) hävdar att hon arbetat för Sida i Afrika.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hon ljuger.

– Där finns inga uppgifter som tyder på att hon skulle ha varit anställd eller haft några som helst uppdrag här, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare vid Sida.

Kristina Winberg, 49, har nyligen valts in som Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.

Under sin valkampanj har hon vid flera tillfällen fört fram att hon jobbat för den statliga biståndsmyndigheten Sida i Moçambique.

Till Dagens Nyheter har hon sagt att hon arbetat för Sida i Afrika. Sverigedemokraternas egna SD-Kuriren skriver om saken och vid en EU-debatt på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 22 april säger Kristina Winberg:

– Jag kan tala om för er här att jag har varit nere och jobbat för Sida i Moçambique och vet hur det är när människor lider. De ligger och dör framför ögon på mig och jag ser misären och fattigdomen och aids och allting. Jag vet vad en filt kan betyda.

Citatet finns i slutet, 1:54:40 in i  debatten som Helsingborgs stad spelat in.

”Finns inga uppgifter”

Men på Sida finns inga uppgifter om att Kristina Winberg skulle ha arbetat för dem.

– Jag har tittat i både våra egna arkiv och riksarkivet med äldre uppgifter. Där finns inga uppgifter som tyder på att hon skulle ha varit anställd eller haft några som helst uppdrag här, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare vid Sida.

När Aftonbladet söker Kristina Winberg meddelar SD:s pressekreterare Martin Kinnunen att hon just denna vecka inte ger några intervjuer.

Hon svarar dock via sms på skriftliga frågor om sina förehavanden i Moçambique:

"Kortfattat: volontär, min kusin och hans familj har jobbat för Sida i cirka 20 år. Detta var 2008 och jag var där och hjälpte till i cirka 2 veckor. Det starkaste minnet var bland annat när vi var ute och delade ut förnödenheter till fattiga och sjuka, samt när vi besökte ett fängelse. Jag bodde hos min kusin under vistelsetiden. Av alla mina resor jag gjort under mina år så var detta den resa som berört mig mest".

Besökte missionssläktingar

Aftonbladet når Carina Winberg, 46, gift med Kristina Winbergs kusin Lars-Åke Winberg.

Carina Winberg berättar att familjen arbetat för Svenska Alliansmissionen och bott i Moçambique mellan 1996 och 2012. Under slutet av 1990-talet fick familjen stöd från Sida för ett antal projekt. Däremot har de aldrig jobbat direkt för Sida.

– Nej, det har vi aldrig gjort.

Carina Winberg berättar att familjen vid tiden för Kristina Winbergs tvåveckorsbesök 2008 arbetade med utvecklingsprojekt med bland annat förbättrade latriner ute i byar, och med hiv/aids.

– Vi tog med henne ut och visade vårt arbete.

Hjälpte Kristina Winberg till och jobbade för er?

– Nej, det gjorde hon inte. Hon var och besökte oss.

Kristina Winberg säger att hon har arbetat för Sida i Moçambique.

– Det är inget jag känner till, säger Carina Winberg.

Publicerad: