Därför blir inte Carin Jämtin minister

Flera av de förhandstippade S-ministrarna fick i dag stå utanför strålkastarljustet.

Partisekreterare Carin Jämtin, valledaren Jan Larsson och riksdagsledamoten Veronica Palm.

– För mig är det rätt beslut att vara partisekreterare, säger Jämtin.

Socialdemokraternas ledaren Stefan Löfven bjöd på få överraskningar när han på fredagen offentliggjorde den nya regeringen. Däremot stod flera frågande över att flera självklara S-namn uteblev; partisekreteraren Carin Jämtin, valgeneralen Jan Larsson och riksdagsledamoten Veronica Palm.

– Carin Jämtin vill själv jobba kvar i partiet. Vi är överens om att det är väldigt viktigt att precis i denna stund när vi går in i regeringsställning att vi ser till att vårda och utveckla partiet, sa Löfven under pressträffen om sin partisekreterare.

Jämtin stod utanför strålkastarljustet under gårdagen men hade en hektisk dag på sitt håll.

– Intensiv, minst sagt. Det sker förändringar i riksdagsgruppen, partiorganisationen på olika sätt och partikansliet. Jag har varit rätt involverad med det, säger hon.

”Har vetat en stund”

Om att hon inte blev minister säger hon:

– För mig är det rätt beslut att vara partisekreterare. Det är i det här läget när vi sitter i regeringsställning lika viktigt att partiets politik utvecklas och att vi som parti utvecklas både politiskt och som folkrörelse. Då är partisekreterarens roll jätteviktig.

– För mig passar den rollen och därför känner jag det som rätt beslut att vara partisekreterare.

Hon vill dock inte kommentera om hon ens fick en förfrågan av partikollegan Löfven.

– Den typen av frågor svarar jag inte på men däremot vet jag att det här är rätt beslut oavsett om jag har det eller inte. Vi jobbar bra ihop jag och Stefan så jag tycker att det är jättekul.

Jämtin hade ingenting emot att inte stå där i dag tillsammans med regeringen. Beslutet var inget nytt.

– Nej, det har jag vetat en stund.

Även partiets valgeneral Jan Larsson har funnits med i förhandsspekulationerna. Han återvände till partiet från näringslivet för att styra upp valarbetet.

”Andra spännande uppgifter”

Enligt vad Aftonbladet erfar fick Larsson beskedet redan i maj om att han inte kommer bli en minister vid en eventuell valvinst. Inte heller han vill kommentera ministerspekulationerna.

– Det har jag inga kommentarer kring. Sådant brukar man hålla sig från att prata om, både om man har fått eller inte fått, så ska man inte svara på sådana frågor.

Varför inte då?

– Därför att det är statsministerns eget privilegium att fråga och för den delen resonera kring vilka han vill ha i sin regering, säger Larsson.

Enligt Aftonbladets källor ska han ha fått erbjudandet om att bli samordningssekreterare men tackat nej. Vad han nu ska göra är oklart.

– Jag vet faktiskt inte än. Jag har ju jobbat både med näringsliv och politik. Jag får se vad som dyker upp helt enkelt.

Hur var det sagt från början?

– Det var inte sagt någonting alls. Jag gick på det här för ett år att leda två valrörelser, EU-valet och riksdagsvalet. För att jag tyckte att det var viktigt och utvecklande och roligt och det har det varit. Sen får vi se vad jag ska göra härnäst.

Hade du velat bli minister?

– Jag vet inte, jag har alltid sagt att minister är ingenting som man ska springa runt och vilja bli. Det är dom som vill mest som inte får. Så jag har inte förhållit mig till det utan jag har sett som min uppgift att göra mitt bästa för att partiet ska kunna vinna valet och att vi ska kunna byta regering. Nu är det uppfyllt och det är jag glad för. Nu finns det många andra spännande uppgifter att ta sig an. Det är jag helt övertygad om.

”Tillbaka till näringslivet”

Jan Larsson är fortfarande biträdande partisekretare. Han uppger att han inte stänger några dörrar inom partiet men blickar mest framåt – åt annat håll.

– Fick jag gissa tror jag att det just nu känns närmare tillhands att gå tillbaka till näringslivet. Ja, därför att det är därifrån jag kommer och det finns spännande uppgifter på den sidan utav samhället också.

Inte inom S?

– Det kan det säkert göra och vi får se om det dyker upp någonting.

Riksdagsledamoten Veronica Palm, som tidigare varit partiets bostadspolitiska talesperson, har också varit en förhandsfavorit till att knipa en av ministerposterna. Hon sitter även i partistyrelsen.

Även hon hamnade ute i kylan under fredagen. Hon kan dock ha offrats för att få ihop Löfvens pussel när det kommer till riksdagens utskott. I morgon ska nämligen rikdagsgruppen besluta om vilka riksdagsledamöter som ska bli utskottsordförande.

Aftonbladet har sökt Palm för en kommentar men utan resultat. I morse sa hon i riksdagen, bara en timme innan Löfven skulle läsa upp regeringsförklaringen om ministerspekulationerna:

– Vi kan väl hålla på det en liten stund till, svarade hon kryptiskt.

Publisert: