Alla till attack mot Löfven i debatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stefan Löfven fick utstå många attacker i sin första partiledardebatt i riksdagen.

Både hans nya vision för Sverige och jobbpolitiken angreps.

– Stefan Löfven försöker bli världsmästare i nya ord för gamla lösningar. Det doftar planekonomi och östeuropeisk 80-talspolitik, säger Annie Lööf (C).

Nu har statsminister Stefan Löfven (S) gjort premiär i talarstolen i riksdagen under en partiledardebatt.

Han valdes till partiledare i januari 2012 men har först nu fått en plats i riksdagen. Fram till i går har tidigare gruppledaren Mikael Damberg, nu näringsminister, fört S talan i kammaren.

Premiärdebatten präglades till stor del av att Fredrik Reinfeldt (M) tackades för sin tid som statsminister.

Därefter inleddes det som blev den "riktiga debatten" där Reinfeldt avstod från att delta.

"Svenskt löfte"

Stefan Löfven gjorde i sitt anförande en utblick i världen. Och han tog också chansen att prata om det han kallar "det svenska löftet" och som handlar om att han vill lova alla människor kunskap, trygghet och jämlikhet.

Han slog fast att han söker samförstånd för sin vision – som han menade kan jämföras med den amerikanska drömmen.

– Det ska inte vara något som vi bara drömmer om. Det ska vara något vi ska förverkliga, säger han.

"Doftar planekonomi"

Men samförstånd var inte det som präglade replikskiftena som följde efter Löfvens anförande. I stället fick den nye statsministern utstå attacker från alla håll.

C-ledaren Annie Lööf menade att Löfven kämpar för att försöka hitta på nya ord på gamla lösningar på jobbområdet.

– Stefan Löfven försöker bli världsmästare på att hitta på nya ord för gamla lösningar. Det doftar planekonomi och östeuropeisk 80-talspolitik, säger Lööf.

Stefan Löfven svarade Lööf:

– Allt ni har gjort har faktiskt inte fört oss framåt.

Det blev också hetsigt mellan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson. Löfven slog fast att lösningen för Sverige aldrig ligger i den politik som SD för. Han påminde gång på gång om SD:s historia och Åkessons egna uttalanden.

– Du har pekat ut muslimer i Sverige, och nu tänker jag citera dig, "som vårt största utländska hot sedan andra världskriget". Du ser alltså svenska medborgare, ibland några av mina partikamrater, mina vänner, som ett hot jämförbart med Hitlers terror. Därför tänker jag inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Åkesson ser sig som motståndare

Detta tände i sin tur Åkesson som svarade:

- Ja, jag ser Stefan Löfvens partikamrater som ett hot mot Sverige. Jag är en politisk motståndare, det är inget konstigt.

Jimmie Åkesson angrep också Löfven upprepade gånger för att inte vilja ta ansvar för Sverige, när han stänger SD ute.

– Ta nu ditt ansvar i rollen som statsminister. Stefan Löfven vänder sig nu direkt till SD:s väljare och säger att han förstår, vad är det han förstår? Stefan Löfven förstår ingenting.

Efter debatten åkte Stefan Löfven på sin första utrikesresa som statsminister. Resan, som enbart väntas pågå i tre timmar, gick till Milano och målet var en högnivåkonferens om sysselsättning.

Publicerad: