Porosjenko: Rysk invasion pågår

NYHETER

Ukrainas president Petro Porosjenko ställer in en resa till Turkiet på grund av en pågående "rysk invasion", meddelas via presidentens webbplats.

"Ryska styrkor har invaderat" delar av Donetskområdet, i Ukrainas sydöstra hörn mot Azovska sjön, skriver Porosjenko enligt Reuters. "Jag har beslutat att ställa in en arbetsresa till Turkiet på grund av den snabbt försämrade situationen".

Även EU-landet Litauen talar på torsdagen om en "uppenbar invasion" i Ukraina av "den ryska federationens väpnade styrkor". Litauen är för närvarande medlem i FN:s säkerhetsråd, och kräver "omedelbara" åtgärder från FN:s sida.

USA:s ambassadör Geoffrey Pyatt i Kiev twittrar om att "ett ökande antal ryska soldater intervenerar direkt i striderna på ukrainskt territorium".

Våldet intensifieras

Mer generellt visar en FN-rapport att det dödliga våldet intensifieras i Ukraina och att under sommaren har minst 36 människor i snitt dött varje dag till följd av striderna.

I juli och tidigare i augusti har de ukrainska styrkorna haft framgångar mot proryska rebeller. "Som en följd av de intensifierade fientligheterna har antalet dödsfall mer än fördubblats sedan den förra rapporten", som presenterades i juli, skriver nyhetsbyrån AFP som läst dokumentet.

TT