”Sverige en måltavla för IS”

1 av 2

Sverige blir en måltavla för IS terrorister.

Det är den solklara följden om det stämmer att Sverige beslutat sig för att gå med i den internationella koalitionen mot de militanta islamisterna.

Det är bara några dagar sedan IS talesman gick ut och uppmanade anhängare till Islamiska staten att döda medborgare från de länder som ställer upp i USA:s koalition för att krossa gruppen. Urskiljningslöst och så många som möjligt.

Några som direkt tog IS på orden var en grupp i Algeriet som kidnappade en fransk medborgare och uppges ha avrättat honom.

IS har i det trängda läge man nu befinner sig i, där man försöker försvara det stora territorium som man de senaste månaderna intagit i Irak och Syrien, knappast kapacitet att planera några omfattande terrordåd utomlands.

Varnar

Men eftersom uppmaningen riktar sig till supportrar över hela världen kan dessa slå till i praktiken var som helst. Det som krävs är att de är tillräckligt fanatiska och dedikerade anhängare till det islamska kalifat, stat, som IS grundat. Och som man hoppas ska locka med muslimer från hela världen i kampen mot "de otrogna".

I Sverige, precis som i nästan alla europeiska länder, finns en liten klick av våldsbejakande extremister som kan tänkas hörsamma IS uppmaning. Särskilt gäller det de individer som återvänt efter att ha krigat i Syrien på de militanta islamisterna sida.

Detta är något Säpo och underrättelsetjänster i hela Europa varnar för.

Vi har den senaste tiden hört hur polisen i bland annat Australien sagt sig ha avslöjat IS-planer på att slumpmässigt döda vanliga civilpersoner i deras hem genom att halshugga hela familjer. Det är en typ av dåd som är mycket svåra att skydda sig emot.

Sverige brukar hålla låg profil när det gäller militära insatser i andra länder. I det här fallet kan det dock vara känsligt för Sverige att avstå. Med tanke på IS brutalitet och flagranta brott mot mänskliga rättigheter ligger det även i Sveriges intresse att se till att IS inte får ett permanent fäste i Mellanöstern från vilket de skulle kunna sprida skräck och terror.

Spelar ingen roll för IS

Glöm inte att Sverige också sedan 2003 deltar i Natos insats i Afghanistan med egna soldater.

Det är bara några veckor sedan Sverige fick ett så kallat guldkort av Nato. Det innebär att vi har ett extra nära samarbete med militäralliansen. Ett så nära samarbete man kan ha utan att vara medlem. Om Sverige så tätt inpå skulle säga nej till att ställa upp mot IS när Obama kallar kan det uppfattas som märkligt och rentav fegt av Nato-länderna.

Ett svenskt deltagande behöver inte innebära en direkt militär inblandning. Det kan handla om humanitära insatser som är något av Sveriges adelsmärke. Sverige har bland annat skickat militärplan med hjälp till de kurdiska delarna av Irak som hotats av IS.

För IS spelar det dock ingen roll. Alla som deltar i koalitionen är potentiella måltavlor.

Det enda Sverige kan trösta sig med är att vi i så fall är bara ett av ett 50-tal länder. Hur stor risken är för att något skulle hända i Sverige är svårt att värdera. Förmodligen finns det andra länder, som Frankrike och Storbritannien, som löper större risk.

avWolfgang Hansson