Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Är beredd att ta över efter Jimmie Åkesson

Publicerad 2014-11-10

Mattias Karlsson: Man har en plikt mot partiet

Jimmie Åkessons sjukskrivning öppnar för en maktstrid om partiledarposten.

Vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson säger nu att han inte säger nej till att ta över permanent.

Ett uttalande som möts av förvåning inom partiet.

– Ytterst få anser att han är lämplig, säger en SD-­källa.

Partiledaren Jimmie Åkesson sjukskrev sig för tre och en halv vecka sedan. Då tog gruppledaren Mattias Karlsson ­tillfälligt över ledarskapet för Sverigedemokraterna.

I en intervju med DN i går berättade han att Åkessons ­utmattningssyndrom var ­allvarliga. Mattias Karlsson avslöjar bland annat att SD-­ledaren till exempel inte minns vad han gjorde under sitt ­sista stora fram­trädande, under partiledardebatten i riksdagen.

”Slipper helst”

I samma intervju öppnar Mattias Karlsson för att ta över som SD-ledare om han blir till­frågad. Till Afton­bladet säger han att han helst slipper – men om partiet vill kommer det ­vara svårt att ­säga nej.

– När man går med i ett ­parti ställer man delvis sina egna intressen åt sidan. Man har en plikt mot partiet att göra det partiet vill att man ska göra.

– Jag skulle ta en funderare och göra en avvägning mellan mina personliga känslor och intressen och vad som är bäst för partiet.

Men du stänger inte dörren?

– Nej. Men vi är inte i den ­situationen och jag kan inte förutse alla situationer som kan komma i framtiden. ­Jimmie kommer att komma tillbaka och leda partiet.

Flera inom SD beskriver Mattias Karlsson som mycket kompetent – men han saknar Jimmie Åkessons retoriska skicklighet.

– Men skulle Jimmie inte komma tillbaka tror jag att Karlsson är en bra efter­trädare, säger David Lindh, SD-politiker i Göteborg.

Andra är inte lika positiva. En SD-källa säger till Afton­bladet att Mattias Karlssons uttalande ska ses som att han är intresserad och beredd på att ta över efter Åkesson. ­Samtidigt är det ytterst få ­inom partiet som ser honom som lämplig, enligt källan. Karlsson anses dels vara för mjuk, dels för okänd bland väljarna.

”Svårt att utvecklas”

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Mattias Karlssons uttalande kan tolkas som att det ­sannolikt kommer att dröja ganska länge innan Jimmie Åkesson är tillbaka.

– Då gäller det för ­andra att markera att det finns ett ledarskap.

Hur länge klarar sig partiet utan en ­permanent ledare?

– Det är extremt ovanligt att vara ­borta en längre tid. ­Gränsen går nog vid tre, fyra månader - sedan måste det ­fattas ett mer långsiktigt ­beslut. Det är svårt att utvecklas som parti om det ­inte är tydligt vem som håller i taktpinnen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Åkessons frånvaro kan öppna för interna maktstrider.

– Åkesson har hållit partiet i strama tyglar. När den ­sammanhållande kraften ­försvinner flyttar andra fram ­sina positioner. Jag tror ­Mattias Karlsson vet vad han gör - där finns ett ­element av kalky­lerande. Åtminstone förbereder han för ­situa­tionen att hamna i fokus för ett parti­ledarskap.