Vasst fynd var ingen påle – utan en gammal gran

Av: Anna Lindberg, Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: POLISEN
Granen som hittades vid Smedsuddsbadet i Stockholm.

NYHETER

Kusinerna Christian Edlund, 22, och Theeo Paakki, 24, skulle lägga till med båten vid Smedsuddsbadet i Stockholm.

Då gjorde de den makabra upptäckten i vattnet – en tre meter lång påle, fylld med vassa spikar.

Nu visar det sig vara ett missförstånd.

– Det var ingen påle, utan en gammal gran, säger Linda Ulves, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till Aftonbladet.

Sent på torsdagskvällen meddelade Stockholmspolisen att man hittat en tillspetsad påle nerstucken i vattnet vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen i Stockholm.

Pålen var placerad vid ett rep som är populärt bland barn för att slunga sig ut i vattnet.

"Fullt med spikar på den"

Larmet kom in via kusinerna Christian Edlund och Theeo Paakki.

De hade varit ute med båten och skulle lägga till vid det populära badet för att ta ett kvällsdopp.

– Vi skulle lägga till och hoppa från den här lianen. Vi la i ankaret men kom för nära land och skulle ta oss en bit ut igen, säger Christian.

När Theeo drog upp ankaret var det något som tog emot. När han till slut fick upp ankaret följde pålen med.

– Jag trodde först att det var en kabel eller något sådant. När vi fick upp den såg det ut som en gran. Men sedan såg jag att det var fullt av spikar på den, säger han.

"Gjord för att skada"

Christian och Theeo beskriver hur det satt spikar längs med hela den tre meter långa pålen.

– Spikarna var fortfarande vassa, säger Christain.

– Man fattade direkt att den här var gjord för att göra illa någon. Det satt säkert 50 spikar i den, som var vassa utåt. Det här är något som någon har engagerat sig i, säger Theeo.

Theeo beskriver spikarna som rostiga.

– Oavsett om den stått upp där eller legat på botten är den gjord för att skada någon. Jag tror att den har stått upp, men oavsett: om man kastar sig ut där och träffar botten med fötterna skulle man fått spik genom fötterna, säger han.

Utreder försök till grov misshandel

Kusinerna ringde genast polisen, som kom till platsen efter 15 minuter. Patrullen tillkallade därefter räddningstjänsten, vars dykare under kvällen sökte av badplatsen.

– Man letade bland annat vid bryggan, men hittade ingenting mer, säger Lars Lundborg, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Polisen utreder händelsen som förberedelse till grov misshandel.

– Är det någon som har gjort det här medvetet finns det många ord för en sådan person, säger Lars Lundborg.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Flera liknande fynd har gjorts på andra platser i Sverige under sommaren. För en vecka sedan hade någon placerat en vass påle vid en badplats i Småland.

Fyndet är en gran – ingen påle

Under fredagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det hela rör sig om ett missförstånd – fyndet är ingen påle utan en gammal gran.

– Vi har haft dykare där och vi såg ganska omgående att det var en gran. Granen har legat vågrätt på botten och när man har tagit upp ankare har granen fastnat i det och följt med upp, säger Linda Ulves, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till Aftonbladet.

Hon förklarar att det som uppfattades som spikar i själva verket är vassa kvistar och att granen inte anses vara ett farligt föremål i vattnet.

– Den är inte farlig alls eftersom den har legat vågrätt på botten. Dykarna har sökt av hela botten och det finns inga farliga föremål där. Det är oturligt att folk har varit oroliga i onödan när det inte var en påle, utan en gran.

Publicerad: