Sloveniens premiärminister avgår

Foto: Olivier Matthys/AP-TT
Miro Cerar, avgående slovensk premiärminister. Arkivbild.
NYHETER

Sloveniens premiärminister Miro Cerar har avgått med hänvisning till att ett stort järnvägsbygge stoppats av landets högsta domstol.

Projektet, som skulle kosta motsvarande tio miljarder kronor, hade tidigare godkänts i en folkomröstning.

– Krafter från det förflutna tillåter oss inte att arbeta för framtida generationer. Jag lämnar in min avskedsansökan, säger Cerar.

Det stora infrastrukturprojektet skulle förbättra transporter till hamnstaden Koper. Slovenerna godkände den nya järnvägen i en folkomröstning i september i fjol. Men högsta domstolen anser att regeringen inte har agerat opartiskt, eftersom offentliga medel spenderades på att få slovenerna att rösta ja.

Cerar säger att domstolsutslaget var "droppen som fick bägaren att rinna över". Han skyller även på sina kollegor i regeringens trepartikoalition, och säger att han fått nog av att planer går i stöpet på grund av oenighet.

Den tidigare juridikprofessorn blev premiärminister 2014. I den sittande regeringen ingår Cerars centerparti, socialdemokrater och ett pensionärsparti. Slovenien ska enligt planerna gå till val i juni. Det är oklart om Cerars avgång innebär att valet tidigareläggs.