Här är Ingvar Kamprads testamente

Ingvar Kamprads förmögenhet ska delas mellan barnen och familjens stiftelse.

I det handskrivna testamentet, som blev offentligt i dag, slår Ikea-grundaren fast att stiftelsens tillskott ska gå norrut.

”Dessa medel skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland”, skriver Kamprad.

Testamentet upprättades på Ingvar Kamprads gård i Liatorp i Älmhults kommun den 1 oktober 2014. Med prydliga bokstäver på ett rutat papper slår Ikea-grundaren fast att hans förmögenhet ska delas mellan de fyra barnen och familjen Kamprads stiftelse.

”Jag Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926, bestämmer att följande ska gälla som min yttersta vilja och mitt testamente”, skriver Kamprad.

”Mina bröstarvingar, det vill säga mina söner Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt min adoptivdotter Annika Kihlbom, skall erhålla sina laglotter. Arvegods och övriga föremål med affektionsvärde skall så långt möjligt fördelas lika mellan mina söner inom ramen för deras laglotter, medan Annika Kihlbom så långt möjligt ska erhålla sin laglott i kontanter.”

Stöttar Norrland

Skrivelserna i testamentet innebär att barnen får en åttondel av arvet var. Under tisdagen blev det känt att den andra delen går till familjens stiftelse.

”Resterande del av min kvarlåtenskap skall tillfalla stiftelsen FKS (familjen Kamprads stiftelse, reds. anm). Dessa medel skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland”, skriver Ingvar Kamprad i testamentet.

Stiftelsen grundades 2011 med en donation från familjen Kamprad på 950 miljoner kronor. Enligt Dagens Nyheter förfogar organisationen nu över tillgångar värda runt 4,7 miljarder kronor.

Ikea-grundaren var mycket engagerad i arbetet med att skapa goda förutsättningar för att leva och verka i landets norra delar.

– Hans hjärta brann för den svenska landsbygden men också för den lilla människan. Han hade många tankar om att utveckla svensk äldreomsorg och var noga med att det måste finnas någon som håller de äldre i handen, sa vännen och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht i en intervju med SVT efter Kamprads död.

Var en av världens rikaste

Vid sin död rankades Ingvar Kamprad som den åttonde rikaste personen i världen av Bloomberg. Ekonomisajten uppskattade hans förmögenhet till omkring 470 miljarder kronor.

Hur stora summor som barnen och stiftelsen får ta del av är dock fortfarande okänt. Bouppteckningen hade på onsdagen ännu inte lämnats in till Skatteverket.

Ingvar Kamprad avled den 27 januari i år hemma på sin gård i Liatorp. Vännen Bertil Torekull har tidigare uppgett för Aftonbladet att han dog i sviterna av en lunginflammation, som han ådrog sig efter en flygresa.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Publisert:

LÄS VIDARE