Parkland-överlevare demonstrerar mot NRA

De har torkat sina tårar.

Nu tänker överlevarna från skolmassakern i Florida vända opinionen i ett helt land.

På lördagen går de längst fram i protesttågen mot vapenlobbyn NRA.

Tonåringarna på bilden som pryder framsidan på senaste numret av ansedda Time Magazine står på tröskeln till vuxenlivet.

Blickarna borde vara fulla av förväntan och glädje.

Men de två flickorna och tre pojkarna som placerats över den enkla rubriken ”ENOUGH” utstrålar helt andra saker.

Sorg. Allvar. Vrede.

Samt något större och viktigare – organisationskraft.

Alla fem är överlevare från skolskjutningen den 14 februari på Marjory Stoneman Douglas-skolan i Florida, då 17 människor dödades. Skolan var bara den senaste att fogas till den långa rad som kommit att förknippas med masskjutningar i USA. Namn som Columbine, Virginia Tech och Sandy Hook, har i många år fyllt tv-rubrikerna.

Lagligt vapen

Kort efter dådet stod det klart att gärningsmannen, den 19-årige tidigare eleven Nikolas Jacob Cruz, använt ett automatvapen som han kunnat köpa helt lagligt. Något som väckte överlevarnas ilska.

Efterspelet till amerikanska skolskjutningar brukar vara extremt förutsägbara. Tårarna har knappt hunnit torka förrän debattens båda sidor grävt ner sig i skyttegravarna.

Organisationen NRA , som på samma gång är vapenlobby och folkrörelse, desarmerar effektivt de återkommande kraven på vapenkontroll tills allt kokat ner till en hårt polariserad debatt, där minskat vapenvåld ställs mot frihet.

Även de mest grundläggande förslag, som bättre bakgrundskontroller av vapenköpare, blir politiskt omöjliga och stoppas.

Vappenlobbyn stukad

Den här gången har överlevarna inte nöjt sig med tårar. Tonåringarna från Florida har blivit aktivister. Och något i USA har förändrats.

Att ta debatten mot gråtande ungdomar har förefallit omöjligt. Och det annars så hätska NRA , som brukar hävda att det bästa sättet att förhindra nya skolskjutningar är att beväpna lärarna, har de senaste veckorna tvingats på defensiven.

På lördagen kommer de överlevande ungdomarna att gå i främsta ledet i ”March for Our Lives”, de massprotester mot NRA och för vapenkontroll som hålls i hundratals amerikanska städer på lördagen och väntas locka tiotusentals ungdomar under det samlande hashtag-mottot #NeverAgain.

De unga aktivisterna pekar ut de vapenvänliga politiker, som fortsatt att ta emot NRA:s frikostiga donationer, som fiender till USA:s femtio miljoner skolbarn.

”Blodspengar”

– Om politikerna tar emot de här blodspengarna är de emot barn. Antingen finansierar du mördarna eller så står du på barnens sida, säger Emma Gonzalez, 18, som kommer att gå i den viktigaste marschen, i Washington DC, till CNN.

President Donald Trump har ansetts stå NRA-lobbyn nära. Men den amerikanske presidenten är ökänd för sin oberäknelighet. Nyligen chockade han USA:s vapenvänner med en földtweet:

Trots att mer än tvåtredjedelar av amerikanerna nu stödjer hårdare vapenlagar, enligt Time, förväntar sig de unga aktivisterna som står bakom marschen inte att den republikanskt kontrollerade kongressen ska agera.

Målet är ett annat: att få upp frågan om vapenkontroll högst på dagordningen för unga väljare i det viktiga mellanårsval som väntar i höst.

Kan överlevarna från Florida lyckas?

Som Time konstaterar handlar det om ungdomar som inte ens har rätt att beställa en öl i närmaste bar:

Protester kulminerar

”På ytan skiljer de sig inte åt från tidigare generationers idealistiska tonåringar som ville förändra världen bara för att sedan märka att det inte är så lätt. Men den senaste månaden har de här studenterna blivit de centrala organisatörerna för vad som kan visa sig vara den mäktigaste gräsrotsrörelsen för vapenkontroll på nära två årtionden”, skriver tidningen.

Lördagens demonstration blir kulmen på protesterna – och det stora testet för den nya rörelsen. ”March for our lives” är registrerat i alla USA:s delstater – och genomslaget lär bli enormt.

Ändå är hindren på ungdomarnas fortsatta väg betydande.

Det andra tillägget i USA:s författning ger medborgarna rätt att bära vapen. USA:s vapenälskare må vara stukade, men motkrafterna samlar sig än en gång i kulisserna.

Publisert:

LÄS VIDARE