Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Ryssland pekar ut Sverige i gifthärva

Av: 

TT

Josefine Holmqvist

NYHETER

Ryssland pekar ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet som användes i en attack ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Sverige är ett av dem.

– Vi avvisar kraftfullt dessa oacceptabla påståenden – Ryssland borde svara på Storbritanniens frågor i stället, skriver Margot Wallström på Twitter.

Ryssland avfärdar fortsatt anklagelserna om att landet skulle ligga bakom nervgiftsattacken mot ex-spionen Skripal och lyfter fram andra spår.

– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.

– De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, säger hon vidare.

”Ryssland borde svara på Storbritanniens frågor i stället”

– Vi tillbakavisar dessa uppgifter fullständigt. Sverige är inte inblandat i detta, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö till Aftonbladet.

Vidare skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter att hon ”kraftfullt avvisar Rysslands oacceptabla och ogrundade påståenden om att nervgiftet som användes i Salisbury skulle kunna härröra från Sverige. Ryssland borde svara på Storbritanniens frågor i stället”.

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. EU och USA har ställt sig med britterna och pekar ut Ryssland som sannolikt ansvarigt för mordförsöken mot Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury.

Tjeckien avfärdar också ryska uppgifter

Även Tjeckien avfärdar de ryska uppgifterna, rapporterar Reuters.

"Vi motsätter oss påståendena om Novitjoks ursprung, som det inte finns någon substans i", skriver den tjeckiske utrikesministern Martin Stropnicky på Twitter.

"Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något. Den här informationen dök upp för första gången på desinformationssajten Sputnik för några dagar sedan", skriver han, med hänvisning till en Kreml-styrd nyhetssajt.

Ryssland nekar till alla anklagelser

Storbritannien pekade tidigt ut att attacken genomförts med ett särskilt nervgift som tillverkades i ett sovjetiskt program som kallades Novitjok, som sedan ärvdes av den ryska staten.

Ryssland har nekat till alla anklagelser och hävdat att alla deras gamla förråd av kemiska vapen har förstörts.

Storbritannien har meddelat att prover kommer att skickas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och deras oberoende experter.

Uppgifterna tillbakavisas från svenskt håll. Det är helt felaktigt att Sverige skulle kunna vara inblandat, säger utrikesminister Margot Wallströms presstab.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

LÄS VIDARE

I trygga Salisbury levde ex-spionen Skripal ett stillsamt liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Sergej Skripal

Ryssland

Storbritannien

Sverige

Margot Wallström