Här inför butikskedjan pant – på sina plastpåsar

avMiriam Bratt

Foto: Felipe Morales / SvD / TT / svd
Netto ska försöka ha pant på plastpåsar på ön Fyn i Danmark.

Snart ett år efter att Hemköp i Sverige införde pant på plastpåsar hänger nu danska ön Fyn utanför Öresund på trenden. Försöken inleds på öns alla Netto-butiker i samarbete med Världsnaturfonden.

– Vi säljer miljoner av plastpåsar, så därför tycker jag att vi har ett ansvar att prova nya sätt, säger Michael Løve, Nettos internationalla direktör, till danska tv2.

För första gången någonsin i Danmark införs pant på plastpåsar, och det är matkedjan Netto som ligger bakom beslutet. Försöken ska inledas den 16 april och då kommer kedjans kunder få betala 50 danska öre mer för sin platspåse. Men när de lämnar tillbaka påsen ska de å andra sidan få en hel dansk krona tillbaka, rapporterar danska tv2.

Pilotförsöket ska ske på Nettos alla butiker på den danska ön Fyn och försöket sker i samarbete med Världsnaturfonden, WWF.

– Plastförorening är ett riktigt stort problem i världen nu för tiden. Vi på Netto och vi från Danmark använder riktigt mycket plast. Vi säljer miljoner av plastpåser, så därför tycker jag att vi har ett ansvar att prova nya sätt, tillsammans med Världsnaturfonden, för att minska vår påverkan på miljön, säger Michael Löve, Nettos internationalla direktör, till den danska tv-kanalen.

”Bra dag för natur och vildliv”

Om försöken blir lyckade kommer systemet att spridas till alla de 500 Netto-butiker som finns i Danmark och de drygt 800 butiker som kedjan driver i Sverige, Polen och Tyskland.

– Det här är en riktigt bra dag för natur och vildliv. Man måste komma ihåg att det är åtta miljoner ton av plast i världen som tar sig ut i naturen och kväver vildlivet. Med det här nya systemet får vi inte bara tillbaka plasten och bränner den, utan den blir faktiskt återanvänd, säger WWF:s danska generaldirektör Bo Öksnebjerg till tv2.

Sverige före på panten

Men trots att systemet är nytt i Danmark har vi på andra sidan sundet faktiskt redan provat att ha pant på plastpåsar. Bland annat har pantapasen.se sedan sommaren 2016 arbetat med pant på plastpåsar tillsammans med Teknikmagasinet.

Och vad gäller matvarubutiker så har Hemköp vid Torsplan i Stockholm sedan maj förra året låtit kunder panta sina gamla plastpåsar. Enligt Hemköps pressansvariga Elin Jarl är de även på väg att utveckla systemet till fler Hemköp-butiker.

– Vi har fått otroligt många postiva kommentarer från våra kunder och medarbetare om att det här är ett bra initiativ som uppmuntrar till att man faktiskt inte behöver ta en ny påse varje gång man handlar.

ARTIKELN HANDLAR OM