Polis sprutade pepparspray på epileptiker

avJohan Arkert

Trodde inte på att hon var sjuk

På väg hem från en utekväll med kompisarna drabbades Sara av ett epilepsianfall.

Ambulanspersonalen lyckades inte lugna ner henne.

Istället kom polisen som inte trodde på att hon var sjuk och sprutade pepparspray i ansiktet på henne.

Nu JO-anmäler epilepsiföreningen polisen.

En variant av pepparspray.

Det var 1 augusti och Sara och hennes kompis Lisa var på väg hem från en utekväll med några vänner. På väg hem därifrån drabbas Sara som haft epilepsi sedan barnsben av ett anfall. Vännerna tillkallade ambulans, som snabbt kom till platsen, uppger epilepsiföringen i Kronobergs län, i sin JO-anmälan.

Men ambulansmännen klarade inte att få Sara lugn.

"Kan bli aggresiv"

– De kallade på polis för att få hjälp men jag försökte förklara för dem att hon har epilepsi. Hon har till och med fått intyg från sin läkare att hon är sjuk och lätt kan bli aggresiv när hon får anfall, säger vännen "Lisa" till tidningen Smålandsposten.

Fyra poliser anlände och började fråga ut vännerna om Sara tagit droger och hur mycket hon druckit. Sara fick nya kramper och var inte längre kontaktbar. Då ville poliserna köra henne till arresten men Lisa protesterade, skriver Smålandsposten.

Sprayade i ögonen

Poliserna och ambulanspersonalen lyckades till slut få in Sara i ambulansen. Väl där återfick hon medvetandet och försökte ta sig loss. Det var då som poliserna sprutade henne i ögonen med pepparsprayen.

Enligt Epilepsiföreningen borde poliserna ha bättre kunskaper om sjukdomen och de borde ha lyssnat på Saras vänner. De borde absolut inte ha sprutat henne med pepparspray.

"Jag skäms så"

– Jag skäms så och tycker att det är mitt fel när jag få ett anfall. När jag krampar blir jag våldsam men det vet jag inte om själv, säger Sara till Smålandsposten.

Fotnot: Sara och Lisa heter egentligen något annat.