Hus och hem

16 fantastiska drömhus

Av: 

Petra Weiss

NYHETER

Årets heta husnyheter domineras av modern funkis i ljusa färger, naturliga materialval och exklusiva detaljer.

Vi har samlat ihop 16 nya hus från några av Sveriges största hustillverkare, från enklare småhus till stora lyxvillor.

En liten parlör!

Nyckelfärdigt hus: Termen betyder lite olika hos olika tillverkare. Ofta menar man att ”allt ingår” i paketet. Det handlar då ofta om att man har ett kontrakt och bygger på totalentreprenad, men det behöver inte vara så. Det händer ofta att en del saker inte ingår trots att du har beställt ett nyckelfärdigt hus.

Totalentreprenad: En enda entreprenör ansvarar för hela bygget, från första ritningen tills huset är klart. Var noga med att precisera exakt hur du vill att allt ska se ut och hur det ska användas.

Delad entreprenad: Här skriver du avtal med varje företag som är inblandat, från elinstallatören till golvläggaren osv. Se till att varje entreprenör ger ett 10-årigt konsumentskydd och att någon av entreprenörerna tar på sig helhetsansvaret och att detta regleras i ett särskilt kontrakt.

Generalentreprenad: Du tecknar till exempel avtal med en arkitekt att sköta projekteringen och generalentreprenad med en byggmästare att bygga huset efter ritningarna. Generalentreprenören svarar för allt utom projektering. Det kan dock vara svårt att utreda vem av dem som ansvarar för vad om något går fel.

Glöm inte: Se till att få med ett datum i kontraktet för när huset ska vara klart, och en särskild bötesklausul vid händelse av försening. Även priset inkl. moms måste finnas med i kontraktet. Anlita juridisk eller teknisk expertis innan du skriver under om du är osäker. Källa: byggahus.se

Att välja rätt hus - så gör du!

Har du hittat din drömtomt men vet inte vilken typ av hus du ska välja? Här är åtta frågor du ska ställa dig själv innan du väljer:

1. Priset - vad får det kosta?

2. Vilken typ av hus får du bygglov till?

3. Hur stort ska huset vara?

4. Ska det vara 1-plans, 1,5-plans, 2-plans eller suterräng och vad passar till området och den tomt du har?

5. Vilken fasad och material vill du ha? Ska du välja ett ekologiskt hus?

6. Vad har familjen behov av för utrymmen i huset? Kanske behövs en ostörd arbetsplats, extra lekrum, tv-rum, gästrum eller ett bibliotek.

7. Fungerar huset när barnen växer? Passar det även för tonåringar? Tänk på att välja ett hus som fungerar som bostad under en lång tid.

8. Ska det finnas garage, extra förråd, en trädgårdsbod?

Källa: byggahus.se

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård