Nyheter

Mugabe förlorare trots omräkning

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

Oppositionspartiet segrare

Trots omräkning står Mugabe som förlorare i Zimbabwes parlamentsval, rapporterar Reuters.

Därmed står resultatet fast: oppositionspartiet, Rörelsen för demokratisk förändring (MDC), har vunnit majoriteten i parlamentet.

Det är första gången under Mugabes och Zanu-PF:s 28 år långa styre som oppositionen vinner över regimen.

Däremot har fortfarande inget resultat i presidentvalet offentliggjorts.

Det var efter anklagelser om valfusk som Zimbabwes valkommission räknade om 23 av landets 210 valkretsar, de flesta av dem vanns av MDC.

215 personer greps

På lördagen bekräftade också den zimbabwiska polisen att 215 personer som dagen innan befunnit sig i MDC:s högkvarter i huvudstaden Harare – i en byggnad som heter Harvest House – hade gripits.

”Polisen grep 215 personer i Harvest House på fredagen”, skrev den Mugabevänliga tidningen The Herald på lördagen och citerade polistalesmannen Wayne Bvudzijena som också sade att de gripna skulle utredas om de ” deltagit i olika politiskt motiverade kriminella aktiviteter runt om i landet”.

Diskuterades av FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd ska diskutera krisen i Zimbabwe under lördagen.

Storbritannien, Zimbabwes forna kolonialmakt, begärde information från FN-sekretariatet om det politiska dödläget som utlösts av de försenade resultaten från presidentvalet den 29 mars, sade en västdiplomat som bad att få vara anonym.

Zimbabwe är inte på säkerhetsrådets permanenta agenda, men rådet kan ta upp frågor som berör internationell fred och säkerhet när ett medlemsland begär det.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: