Polisen fick tips men inget hände

NYHETER

Kompisarna: Anders var helt fixerad vid sex

1 av 3 | Foto: SNÄLL OCH LUGN – MEN TAFSADE Enligt kompisar var Anders Eklund helt sexfixerad redan från ungdomen. ”Allt som intresserade honom kretsade kring tjejer och sex”, säger en av dem. Den andra kompisen säger att Anders var snäll, lugn och ordningssam, men tafsade på tjejer.

HEDEMORA-MALMÖ. I ett och ett halvt år har Anders Eklunds namn funnits i Pernillautredningen.

– Jag ringde polisen hösten 2006 och berättade att fantombilden exakt liknade Anders och att han var dömd för sexbrott, berättar tipsaren.

Tipsaren har varit kompis med Anders Eklund sedan de var i 15-årsåldern.

Vägrade ta emot vård

– Men jag sa upp bekantskapen med honom för tio år sedan, jag var så besviken på honom och hans sätt att leva. Han var dömd för sexbrott men vägrade ta emot vård. Och allt som intresserade honom kretsade kring tjejer och sex.

– När Aftonbladet hösten 2006 skrev om fallet publicerades en fantombild av mördaren, berättar han. Det var en klockren bild av Anders, nästan som ett fotografi av honom.

Namngav Anders

– Jag ringde polisen i Falun och pratade med en av utredarna. Jag namngav Anders och berättade var han bodde. Jag sa också att han var sexfixerad och dömd för sexbrott. De lät mycket intresserade, men gick tydligen inte vidare på mitt tips.

– Hade de tagit honom då hade lilla Engla levt i dag. Det känns fruktansvärt, även om jag vet att jag gjort vad jag har kunnat för att Anders skulle gripas.

Även i november 2007 fick mordutredarna i Falun tips om att Anders Eklund kunde vara Pernilla Hellgrens mördare, då efter att TV 3:s ”Efterlyst” tagit upp fallet.

Inte heller då resulterade det i att mordutredarna förhörde honom.

En annan kompis beskriver Anders som snäll, lugn och ordningssam.

Tjejer vägrade lossa

– Men han har inte varit omtyckt. Han tafsade på tjejer och många kvinnor har vägrat att lossa lasten när han varit chaufför.

– Han kom förbi ibland och drack kaffe. Det blev mest att vi snackade lastbilar, vart han skulle med jobbet och var han hade varit någonstans.

Senast de sågs var för tre veckor sedan.

– Han kom förbi och drog i sig några koppar kaffe. Han satt här i soffan och lattjade med min yngsta grabb.  Nu känns det så konstigt. Jag har haft en mördare här i soffan. Han har lekt med mina barn, säger han.

Han har svårt att förstå hur han helt kunde missa Anders mörka sida.

– Han brukade skjutsa hem min dotter när inte vi kunde. Han var den man alltid kunde ringa om man behövde hjälp, säger han.