Homosexuella hotade inför sångfesten

NYHETER

Extrema serbnationalister hotar med våld mot homosexuella män och kvinnor vid schlagerfestivalen i Belgrad i maj.

En av ledarna för högerrörelsen Obraz, Damir Grbic, varnar dem som öppet visar sin homosexualitet med stryk och förklarar i Sydsvenskan att ”vi ser homosexualitet som en sjukdom”.

”Räknar med polisen”

Eurovisionschefen Svante Stockselius vid den europeiska radio- och tv-unionen EBU säger om hotet att han räknar med att Belgradpolisen sköter sitt arbete.

Obraz är emot ”moraliskt och sexuellt degenererade”, säger Damir Grbic som leder organisationens Belgradavdelning:

– Två män eller två kvinnor får inte hålla varandra i handen eller kyssas på öppen gata. Det stoppar vi med våld.

Grbic säger sig vara medveten om att hans uttalande väcker avsky i breda lager men att han ”struntar i om vi uppfattas som primitiva”.

– Vi bryr oss inte om vad de gör hemma eller på sina klubbar. Men vi vill inte att våra barn ska få se det.

Falska rykten

Bakgrunden till Grbics hot är falska rykten om att 20 000 homosexuella är på väg till schlagerfesten i Belgrad. Ordföranden för Obraz, Mladen Obradovic, sade i en intervju att en eventuell prideparad i Belgrad skulle stoppas med våld. Planerna på en parad vid Eurovisionsfinalen i Belgrad har skrinlagts sedan dess.

I stället har gayrörelsen drivit en affischkampanj i den serbiska huvudstaden, fast många affischer har rivits ner, uppger ickevålds- och jämstäldhetsföreningen Queerias pr-ansvariga PredragM Azdejkovic. Han varnar för att det kan vara riskabelt för en man ”att vara för feminin”.

TT