En svensk ’terrorist’? Var inte så förvånade

Johanne HIldebrandt

avJohanne Hildebrandt

NYHETER

Det är egentligen inte konstigt att den man som pekas ut som al-Qaidas andreman i Irak är svensk medborgare.

Det märkliga är den naivitet som finns, att så många svenskar vägrar inse att det faktiskt bor personer som kan betecknas ”frihetskämpar”, alternativt ”terrorister”, i vårt land.

Är det så konstigt, med tanke på att Sverige faktiskt har förbindelse med resten av världen?

Mina egna illusioner dog för tio år sedan då en kosovoalban med kopplingar till UCK viftade med en pistol, skröt om hur de gömt vapen undan Säpo och sedan gapskrattade åt de dumma, lättlurade svenskarna. Först då, när jag hörde om hur folk smugglades in och ut ur landet, började jag förstå hur lite jag hade förstått.

För även om nästan alla invandrare som bor i landet flytt hit och aldrig skulle drömma om att återvända till hemlandet för att kriga finns det självklart de som gömmer sig här i väntan på att åka iväg slåss för det som de anser vara rätt och riktigt, typ de som Säpo kallar ”våldsbejakande islamistiska kretsar.”

En av dem var tydligen den svensk med marockanskt ursprung som dog i Mosul, al-Qaidas sista fäste i Irak. Enligt TT var han terrornätverkets andreman i Irak, andra källor beskriver honom som en karismatisk man som var duktig på att rekrytera och motivera al-Qaidamedlemmar. Han smugglade in dem i Irak och påstås ha dödat de krigare som ville återvända till sina hemländer.

Al-Qaida har tidigare tagit över städer i Irak, infört sharialagar, avrättat människor godtyckligt och varit en sådan bidragande orsak till instabiliteten i Irak att till och med deras forna allierade i landet vänt dem ryggen vilket gjort att deras makt försvagats. Att svensken nu har dött är ytterligare ett hårt slag mot ett pressat al-Qaida, men en seger för merparten av irakierna.

Det enda som är tragiskt är att tre kvinnor och tre barn dödades, ännu fler civila offer i detta krig som dock visar tecken på att kunna ta slut.

Men kom inte och var förvånad över att en ”svensk” kunde vara terroristledare. Världen är trots allt inte långt borta, eller svart eller vit för den delen.