Georgien har undertecknat fredsavtal

NYHETER

Dubbla budskap från Ryssland och Georgien

Georgiens president, Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner och Finlands utrikesminister Alexander Stubb har undertecknat ett fredsavtal som nu ska presenteras för Ryssland.

Det rapporterade den finländska nyhetsbyrån FNB på måndagen.

Samtidigt som fredsavtalet arbetats fram, fortsätter stridigheterna. Men det är oklart hur många människor som har dödats.

Georgiens president Michail Saakasjvili uppger att georgiska trupper dödat hundratals ryska soldater och skjutit ner över 80 ryska flygplan.

Men Rysslands uppgifter skiljer sig kraftigt från detta. Enligt Anatolij Nogovitsyn vid den ryska generalstaben har Ryssland bara förlorat fyra flygplan och bara 18 soldater sägs ha stupat.

De dubbla budskapen fortsätter. Georgien tar nu tillbaka tidigare uppgifter om att ryska attackplan bombat en militärbas utanför Tbilisi. Inrikesdepartementet hävdar nu i stället att bomberna fallit i ett öde område nära huvudstaden.

Truppförstärkning

800 georgiska soldater har flugits hem från Irak av amerikanska plan. Georgien har 2 000 man i Irak – den största kontinenten soldater efter USA och Storbritannien. Landet har tidigare sagt att alla soldater kommer att tas hem för att delta i striderna.

Ryssland genomförde på måndagen en massiv truppförstärkning i Georgiens andra utbrytarrepublik Abchazien. 9 000 fallskärmsjägare och 350 pansarfordon ska finnas på plats i området.

Ryska stridsvagnar

Georgiens president Micheil Saakasjvili sa på måndagen att ryska stridsvagnar befunnit sig utanför den georgiska staden Gori men drivits tillbaka av georgiska trupper.

– De fanns fem kilometer utanför Gori. De slogs tillbaka och finns nu 20 kilometer utanför staden.

Ryska militärkällor förnekar dock att Rysslands marktrupper, de så kallade fredsbevarande styrkorna, har fått order om att tränga in i Georgien.

Georgiens Micheil Saakasjvili sade på måndagen även att 90 procent av de georgiska offren för konflikten är civila.

Ryskt ultimatum

Den ryska militären har utfärdat ett ultimatum till georgiska styrkor i Zugdidi, strax söder om Kodoridalen, att lägga ned vapnen, bekräftade försvarsdepartementet i Moskva på måndagen.

– Ytterligare en styrka på över 1 500 man, ett välbeväpnat förband bestående av specialpoliser, är koncentrerad till den fredsbevarande zonen i distriktet Zugdidi, sade en talesman till Interfax.

– Kravet framfördes därför att upptrappningen av den väpnade konfrontationen är oacceptabel på grund av risken för väpnade provokationer från de georgiska specialstyrkorna.

Georgiens talesman Sjota Utiasjvili svarade snabbt:

– Detta ultimatum kommer inte att hörsammas.

Villkor för vapenvila

Rysslands utrikesdepartement sade på måndagen att Rysslands villkor för en vapenvila är oförändrade: alla georgiska trupper måste dras tillbaka och Georgien måste skriva på ett avtal där landet förbinder sig att inte anfalla Sydossetien igen.

UD sade också i ett uttalande att flera utländska medborgare som tagit sig in i Sydossetien med de georgiska trupperna finns på ett sjukhus i ryska Vladikavkaz.

Under dagen uppgav ryska säkerhetstjänsten FSB att nio georgiska agenter gripits när de ”spionerade på militära anläggningar och planerade terrordåd, vissa av dem på ryskt territorium”.

ARTIKELN HANDLAR OM