Armechefen: Utlys nyval i Thailand

avJohan Arkert, Tobias Österberg

NYHETER

Thailands parlament bör upplösas och ett nyval bör hållas, meddelade i dag landets arméchef Anupong Paojinda enligt Reuters.

Arméchefen förnekar samtidigt att det ska röra sig om en militärkupp.

– Regeringen har fortfarande full kontroll, sa Anupong Paojinda vid en presskonferens i Bangkok i dag.

Först kom uppgifter om att Thailands arméchef beslutat att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Men strax efteråt ändrades uttalandet till att formuleras som en uppmaning till regeringen.

Den mäktige arméchefen Anupong Paojinda gjorde sitt uttalande på en presskonferens i Bangkok på tisdagen. Där uppmanade han även de regeringsfientliga demonstranterna att lämna flygplatsen och andra viktiga platser som de ockuperar.

Den thailändske premiärministern lät mitt på dagen, svensk tid, meddela att han inte kommer att upplösa parlamentet och han tillbakavisar arméchefens uppmaningar om att dra sig tillbaka, uppger en regeringstalesman för Reuters.

Demonstrerat sedan i augusti

Folkalliansen för demokrati, PAD, har demonstrerat mot regeringen och ockuperat regeringskansliet sedan i augusti. Delar av statsförvaltningen har flyttats till den gamla flygplatsen i Bangkok, där demonstranter också protesterar.

Skälet till att PAD intog den nya, internationella flygplatsen var att premiärminister Somchai Wongsawat på onsdagen skulle landa där efter en resa till Peru. Så blev aldrig fallet.

Sker inte i samförstånd med regeringen

Enligt Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson är det mycket osannolikt att regeringen självmant ställer upp på att avskaffa parlamentet och utlysa nyval.

– Jag har mycket svårt att tänka mig att det här sker i samförstånd med regeringen. Framförallt med tanke på hur hårdnackat motstånd de visat mot demonstrationerna som pågått varje dag i snart ett halvår nu, säger han.

Är demonstranterna att nöjda nu?

– Det besvärliga för Thailand är att man hamnat i en ond spiral. Det hölls ett val för ganska exakt ett år sedan men det valet vanns av den sittande regeringen. Uppenbarligen kan de vinna ett val igen men då upprepas allt det här. Det bakvända är att de som kallar sig för demokrater driver fram en militärkupp. Det ligger något paradoxalt i det, säger han till aftonbladet.se.

Arméchefen förnekar dock att en militärkupp har ägt rum.

– Det här är ingen kupp, sade general Paojinda kort efter ett möte med militärchefer och företagsledare.

Men han manade regeringen att snarast upplösa parlamentet och utlysa nyval och sade att ett brev med det budskapen kommer att skickas till premiärministern.

– Regeringen har fortfarande full kontroll. Det här är den väg att gå för att lösa problemen som har försatt vårt land i en djup kris, säger han enligt TT.

Just nu: Chatta om situationen i Thailand

Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson svarar på dina frågor om oroligheterna i Thailand.

Skriv ditt namn här: