Indien riskerar en malström av våld

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter de blodiga terrorattackerna i centrala Bombay pekar indiska myndigheter mot Pakistan. "Det finns indikationer på att inkräktare, som anlänt till Bombay med båt, är pakistanier", säger en källa till Times of India.

Det är knappast förvånande. Konflikter mellan majoriteten och den muslimska minoriteten tolkas regelmässigt i nationalistiska termer, som en konflikt med Pakistan. Det gäller inte minst våldsdåd, något alltför vanligt i det indiska samhället.

Den här gången talar mycket för att attackerna verkligen kan ha ett samband med utvecklingen i Pakistan, och med det som händer i Afghanistan.

Vid sidan av järnvägsstationen - där de flesta offer tycks ha krävts - angreps lyxhotell och en judisk institution. Terroristerna har medvetet sökt utlänningar, i synnerhet britter och amerikaner, bland hotellens gäster.

Det skapar bilder av en islamistisk ideologi med en global, snarare än regional eller nationell, dagordning.

Därmed ökar risken att också Indien dras djupare in i den malström av våld som präglar regionen väster om landet. Ett Afghanistan där våldet tilltar och talibanerna tycks bli allt starkare. Ett Pakistan där det politiska systemet skakar och säkerhetstjänsten - djupt involverad i konflikterna både i Afghanistan och Kashmir - får allt större handlingsutrymme.

Det är rimligen precis det som är terroristernas syften.

Vinnare blir i så fall den nationalistiska och religiösa extremismen, både hinduisk och muslimsk. Förlorare den ekonomiska och politiska utveckling som Indien nu genomgår. Och naturligtvis miljoner och åter miljoner vanliga människor, inte minst ur den muslimska minoriteten i Indien.

IP

Publicerad: