Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clintons bluff avslöjas

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Ljög om att hon blivit beskjuten

Hillary Clinton berättade nyligen om hur hon tvingade söka skydd för kulor vid ett besök i Bosnien 1996.

– Vi var tvungna att använda skottsäkra västar på grund av eld från krypskyttar, sa presidentkandidaten.

Men en videoupptagning från besöket avslöjar att hon ljuger.

Det var i samband med ett tal i förra veckan om situationen i Irak som Hillary Clinton plötsligt drog sig till minnes hur hon 1996 landade i den bosniska staden Tuzla under beskjutning från krypskyttar.

– Det skulle vara någon form av välkomstceremoni på flygplatsen, men istället fick vi springa duckandes för att komma till våra skottsäkra bilar, mindes Clinton.

Avslöjas i video

Men den dramatiska berättelsen har visat sig vara en efterhandskonstruktion. En videoupptagning från Clintons besök visar en helt annan, och betydligt fredligare bild av besöket.

Clinton kliver lugnt ur planet sida vid med sin unga dotter. På marken hälsas av en stor välkomstdelegation.

Den dåvarande presidenthustrun tar sig sedan god tid att svara på journalisternas frågor och även krama om en 10-årig flicka som berättar om sina upplevelser av inbördeskriget.

Ingen av de civila på plats bär skottsäkra västar eller någon annan form av skydd. Flygplanet omgärdas visserligen av uniformerade och beväpnade militärer, men ingen hukar sig för skottlossning eller söker skydd på annat sätt.

”Mindes fel”

Politiska kritiker tycker inte att det är något liten blunder Clinton gjort sig skyldig till eftersom ofta använt sig av sina tidigare erfarenheter av utrikespolitik i debatten mot Obama. Efter lögnen ifrågasätter de hennes trovärdighet.

Bluffen har visats i flera amerikanska tv-program och nu har Hillary tvingats att backa om sin berättelse. Presidentkandidaten själv och flera av hennes närmaste medarbetare försöker att släta över det som ett litet misstag.

– Jag besökte 80 länder under de här åren, något jag skrivit om i min bok. Jag säger många saker, miljontals ord varje dag, så jag kanske råkade säga fel, säger Clinton.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Läs allt om USA-valet på Aftonbladets specialsajt
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA