”Återtåget har börjat”

NYHETER

De ryska uppgifterna dementerades av Georgiens inrikesdepartement

Foto: Ryska soldater på väg att lämna Georgien.

TBILISI. Ryska styrkor började på fredagen dra sig tillbaka från delar av Georgien.

Men uppgifterna om hur tillbakadragandet fortskred var motstridiga under kvällen.

– Tillbakadragandet av de ryska styrkorna genomfördes utan incidenter och fullbordades på utsatt tid, sade Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov vid en presskonferens i Kreml tidigt på fredagskvällen svensk tid.

Men uppgifterna dementerades snabbt från georgiskt håll.

– Det är inte sant att tillbakadragandet är fullbordat, sade Sjota Utiasjvili, talesperson för Georgiens inrikesdepartement.

Misslyckad resolution

Varken den amerikanska eller den franska regeringen sade sig ha sett tydliga tecken på något betydande ryskt återtåg och presidenterna George W Bush och Nicolas Sarkozy enades över telefon om att Ryssland inte följde den utstakade planen.

Kvällen innan hade FN:s säkerhetsråd än en gång misslyckats med att anta en resolution om konflikten. Både Ryssland och Frankrike hade lagt fram förslag om FN-godkännande av den fredsplan som Frankrike medlat fram och som regeringarna i både Tbilisi och Moskva hade godtagit. Rådet kunde dock inte enas.

Buffertzon

Ett hundratal ryska militärfordon lämnade under dagen framskjutna ställningar i Georgien och rörde sig mot utbrytarprovinsen Sydossetien, rapporterade journalister på plats. Kolonnerna sågs omkring fyra mil utanför huvudstaden Tbilisi och körde på huvudvägen mot staden Gori och längre bort Sydossetien.

Stora truppstyrkor var också på väg mot utbrytarregionen Abchazien.

I Georgiens västra delar lämnade ryska trupper oljestaden Poti, men vid posteringar mellan städerna Senaki och Zugdidi och mellan Poti och Senaki dröjde de sig kvar.

Ryssland fastslog att 500 ”fredsbevarande” soldater ska stanna kvar i en buffertzon runt Sydossetien. Ett okänt antal ryska stridande soldater finns också kvar inne i Sydossetien och i Abchazien.

I Moskva visade generalstabens vicechef Anatolij Nogovitsyn för journalister upp en karta över den ”ansvarszon” som de ”fredsbevarande” soldaterna ska hålla. Nämnda zon innefattade även huvudvägen mellan Tbilisi och Svartahavskusten.

Samarbete på is

Nogovitsyn bekräftade att Ryssland nu har frusit en del av sitt militära samarbete med västalliansen Nato.

– Det är ett steg vi har tvingats att ta, det var inte vi som utlöste den här situationen, sade han.

Två veckor har nu gått sedan ryska militärstyrkor grep in för att hindra ett väpnat försök av Georgiens regering att återta kontrollen över Sydossetien.

Parlamentet i det lilla territoriet vid georgisk-ryska gränsen bad på fredagen formellt Ryssland att erkänna republikens självständighet, rapporterade den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

TT-AFP