Ryssland

Ryske advokaten hotades till livet

NYHETER

I går sköts han till döds - nu fördöms mordet i Ryssland och omvärlden

Människorättsadvokaten Stanislav Markelov hotades till livet för sitt arbete.

I går sköts han till döds på öppen gata i Moskva.

– Mordet på Markelov för tankarna till mordet på Anna Politikovskaja, säger Rachel Denber från människorättsorganisationen Human Rights Watch i en kommentar.

Stanislav Markelov sköts till döds med ett skott i huvudet vid 15-tiden, lokal tid, i centrala Moskva i går.

Vid han sida befann sig Anastasija Baburova, 25, journaliststudent som arbetade för tidningen Novaja Gazeta. När hon tog upp jakten på mördaren sköts även hon. Anastasija vaknade aldrig till liv igen och dog på sjukhus några timmar senare.

En mordutredning under ledning av Rysslands chefsåklagare Jurij Tjajka inleddes omedelbart. Man utesluter inte att mordet på Markelov har med hans arbete som advokat att göra.

Hotades till livet

Han var känd som en av Rysslands främsta försvarare när det gäller brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat företrädde han familjen till 18-åriga Elsa Kungajeva, en tjetjensk kvinna som kidnappades, våldtogs och dödades av ryska soldater för nio år sedan. 2003 dömdes överste Jurij Budanov till tio års fängelse för mordet. I fredags släpptes han fri i förtid, ett frisläppande som väckt mycket starka känslor, inte minst i Tjetjenien.

Mordet på Markelov sätts av många i samband med frigivningen av Budanov, skriver tidningen Kommersant. Den senaste tiden hade Markelov fått telefonsamtal och SMS-meddelande med budskapet: ”Håll dig borta från det här”. Advokaten uppmanades att begå självmord eftersom han ”ändå inte skulle leva”, skriver Kommersant.

Trotsade hoten

Markelov trotsade hoten. Timmarna före dödsskjutningen i går höll Markelov en presskonferens där han lovade att driva fallet med överste Budanov vidare.

Men det finns fler versioner till varför advokaten Stanislav Markelov dödades. Vid tiden för mordet företrädde han även aktivister för antifasciströrelsen Antifa. Han försvarade även en chefredaktör som i höstas överfölls och misshandlades svårt.

I Ryssland och runt om i världen fördöms mordet.

– Mordet på Markelov är en stor sorg för hans familj men även för oss, säger Visa Kungajev, far till den mördade Elsa Kungajeva, till nyhetsbyrån Interfax.

– Han blev en nära vän. Osjälviskt och med risk för sitt eget liv fick han fram sanningen.

– För offren för människorättsbrott i Tjetjenien var Markelovs namn synonymt med hopp för rättvisa, säger Rachel Denber från människorättsorganisationen Human Rights Watch i en kommentar.

– Mordet på honom visar att de som står upp mot övergrepp och försöker ställa förövarna till svars riskerar sina liv.

Mordet på Politkovskaja

Han jämför gårdagens mord med mordet på den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja och kräver av Ryssland att hitta och döma de skyldiga.

Varför även den unga journalisten Anastasija Baburova dödades är oklart. Enligt hennes arbetsgivare på Novaja Gazeta jobbade hon sedan i höstas på frilansbasis för tidningen. Bland annat skrev hon om nynazistiska rörelser i Ryssland. Även advokaten Stanislav Markelov var knuten till Novaja Gazeta. Bland annat samarbetade han med Anna Politkovskaja i samband med hennes avslöjanden om övergrepp i Tjetjenien.

Ännu har ingen gripits för morden på Markelov och Baburova. I dag hålls en minneshögtid vid mordplatsen i Moskva. Även i Tjetjeniens huvudstad Groznyj kommer minnet av advokaten Markelov att hedras, uppger radiostationen Echo Moskvy.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryssland

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland