Svenska exmodellen fick fyra års fängelse

SYDNEY. Den unga svenskan lejde torpeder för att mörda vittnen.

När hon i natt dömdes till fyra års fängelse snyftade hon.

Straffet är rekordlågt för ett så allvarligt brott.

Den 23-åriga svenskan har betalat för straffsänkningen med ett 79 sidor långt dokument där hon berättar allt om pojkvännens narkotikabrott.

I flera månader har hennes namn och bild varit i Australiens medier. Mysteriet kring vad som kunde få en vanlig svensk tjej att begå ett så allvarligt brott har skapat en sällan skådad uppmärksamhet kring hennes person.

Ett massivt medieuppbåd mötte hon vid Sydneys Supreme Court i natt.

Svartklädd, osminkad

Men 23-åringen som i natt stod framför domare Stephen Rothman var långt ifrån den glamorösa partytjejen i designerkläder på bilderna som frekvent cirkulerat i pressen och på internet de senaste 10 månaderna.

Osminkad, helt klädd i svart och sammanbiten lyssnade hon med sänkt huvud på domarens motivering till domen.

Och torkade bort tårar.

Maxstraffet för anstiftan till mord i Australien är 25 år, men Stephen Rothman förklarade att hon uppvisat en ovanlig, exceptionell och kanske unik samarbetsvillighet med de federala myndigheterna sedan hon erkände sig skyldig i mitten av juli förra året.

Imponerande insats

Domaren prisade upprepade gånger hennes insatser och citerade flera poliser som uppgett att de aldrig någonsin hört talas om, eller träffat någon, som gett dem så användbar och viktig information som svenskan gjort.

De uppgifter hon lämnat har hjälpt myndigheterna att få bärande bevisning i flera pågående fall som annars riskerades att läggas ner i brist på bevis.

– Detta är särskilt imponerande eftersom hon kommer att tvingas ingå i ett vittnesskyddsprogram, sade Rothman.

Det innebär att hon sannolikt får en helt ny identitet när hon släpps fri.

Hotad till livet

23-åringen har utsatts för upprepade mordhot under sin häktningtid och har tillbringat de senaste 7 månaderna i total isolering från andra interner.

I slutet av maj nästa år, två år efter att hon greps vid Town Hall i centrala Sydney, kommer domen med största sannolikhet att omvandlas till ett villkorligt straff i ytterligare två år. Helt fri blir hon inte förrän den 25 maj 2011.

Cecilia Lindgren

Publisert: