”Vi ska arbeta tillsammans som en nation”

Av: Jenny Stiernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Barack Obama talade till folket om den ekonomiska krisen – planerar en räddningplan för medelklassen

Foto: REUTERS

Ekonomin stod i centrum då Barack Obama för första gången talade till världen efter segern i presidentvalet.

Det var med trötta men bestämda steg han ställde sig på scen för att tala till pressen – och folket.

Tidigare under dagen hade Barack Obama träffat sina 17 ekonomiska rådgivare för att samtala om vad han kallar den största ekonomiska utmaningen i vår livstid: finanskrisen.

Och det var mycket riktigt den som han kom att fokusera på under talet.

Medelklassen i fokus

Det första han kommer att göra i egenskap av president, påpekade han, är att ta sig an den ekonomiska krisen. Tillsammans med sitt team planerar han en räddningsplan för medelklassen. Den ska bland annat innehålla höjd arbetslöshetsersättning.

Och det var just medelklassen han vände sig till i talet:

– Tiotals miljoner människor kämpar för att komma på hur de ska kunna betala sina räkningar och behålla sina hem. Deras berättelser är viktiga påminnelser om att vi står inför den största ekonomiska utmaningen i vår livstid. Vi måste agera snabbt för att lösa den.

Familjer måste kunna stanna i sina hem, småföretagen – liksom de stater och kommuner som berörts av finanskrisen – ska få hjälp att överleva.

Prioriterad är även den krisdrabbade amerikanska bilindustrin.

Stimulansplan viktigt

Men Obama påpekade att åtgärder borde ha vidtagits tidigare.

– Finansiella stimulansåtgärder borde egentligen ha satts in för länge sedan, sa han, men poängterade också att bara en president i taget kan styra landet.

– Jag har talat med Bush vars team har lovat att hålla oss informerade. Men mycket måste göras redan under övergångsperioden för att hantera finanskrisen.

En stimulansplan bör antar snarast möjligt. Om inte före hans installation den 20 januari – så direkt efter den.

– Vi ska inte underskatta uppgiften som ligger framför oss. Några av de val vi tvingas till kommer att bli svåra.

”Vi ska arbeta tillsammans”

– Det kommer inte att gå snabbt och det kommer inte att bli lätt att ta oss ur krisen. Men Amerika är en stark nation som alltid kommer igen. Jag vet att vi kommer att lyckas om vi arbetar tillsammans som en nation. Och det är vad jag ämnar göra.

Ekonomin till trots – närvarande journalister glömde inte bort att fråga om den hund som ska flytta in tillsammans med familjen Obama i Vita huset.

Blivande presidenten konstaterade att frågan väckt stor uppmärksamhet samt att valet av hund inte kommer att bli lätt.

– Vi har två kriterier. Ett är att Malia måste tåla den trots att hon är allergisk. Det andra att den måste vara hemlös. Men uppenbarligen är många herrelösa hundar korsningar likt mig. Det kommer att tära på vårt hushåll.

Publicerad: