Bombhot och slangbomber

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Våldsamt upplopp i Rosengård

Foto: scanpix

På torsdagskvällen blossade oroligheter återigen upp i Rosengård i Malmö – med bombhot och smällare mot en bensinmack och hemmagjorda slangbomber mot poliserna.

Indikationer finns på att kända huliganer rest till stadsdelen för att bråka.

På onsdagen omhändertogs 20 personer efter våldsamma upplopp vid en tidigare ockuperad föreningslokal på Ramels Väg.

Oroligheter som tog ny fart på torsdagskvällen.

Brinnande släpvagnar och andra föremål rensades bort från gatorna med hjälp av bulldozer. Och även denna natt avstod räddningstjänsten från att arbeta i området av säkerhetsskäl.

"Svårarbetat"

Strax efter midnatt hade dock de flesta nyfikna gått hem och polisen bedömde därmed läget som något lugnare.

– Men det är svårarbetat. Ungdomarna gör räder mellan husen och försvinner sedan in i portuppgångar och gömmer sig. Just nu har vi ett tiotal personer i en portgång till exempel, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till TT strax efter midnatt.

– Det har också hörts kraftiga smällar från Shellmacken. Vi hade ett bombhot där tidigare och nu har vi ytterligare ett. En släpvagn har också tänts på nytt.

Slangbomber

Enligt ett ögonvittne har polisen kört fram med flera kravallutrustade bussar.

– Det finns ett antal specialutrustade fordon här som ska klara det mesta. Vi har haft problem med folk som kastar slangbomber, en sorts hemmagjorda bomber med sprängverkan, mot poliserna. Ett par, tre polisbilar har skadats och reparatörer har skickats till Rosengård, säger Ewa-Gun Westford.

Just nu prioriterar polisen också arbetet med den egna personalens säkerhet. De poliser som har jobbat längst har skickats hem och nu försöker man få fram tillräckligt med utvilad personal.

– Det är ett stort logistikproblem. Vi måste ta hänsyn till arbetstidsavtalen och säkerheten kräver utvilat folk.

Dansk polis

Westford bekräftar också att man haft kontakt med den danska polisen.

– Det finns inga danska poliser på plats, men vi håller fortlöpande kontakt. Det har hänt tidigare att aktivister från Danmark kommit över hit. Men så är inte fallet ännu, säger hon.

Enligt länskommunikationscentralen i Skåne finns indikationer på att de som nu ligger bakom oroligheterna är personer som sedan tidigare är kända av Malmöpolisen.

De ska bland annat ha varit inblandade i bråk i samband med fotbollsmatcher samt vid sommarens demonstrationer vid European Social Forum (ESF).

Publicerad: