Rekordhöga halter av växthusgaser

NYHETER

Mätningar visar högre värden än på 800 000 år

Foto: AP

Halterna av koldioxid och metan i atmosfären är mycket högre än de varit på 800 000 år. FN:s klimatrapport från förra året fastslog att människans utläpp av växthusgaser till 90 procent ligger bakom det allt varmare klimatet på jorden.

Medeltemperaturen världen over fortsätter att öka och med det kommer stora förändringar i naturen. Träden blommar tidigare, fåglarna ändrar sina flyttmönster och värmeälskande växter sprider sig allt nordligare, rapporterar senaste numret av tidsskriften Nature.

– Den globala uppvärmningen har redan satt tydliga spår i naturen. Det mönstret går igen over hela världen, sägger Anette Menzel, klimatforskare vid tekniska högskolan I Munchen till Dagens Nyheter.

Det internationella forskarlaget Epica har länge gjort mätningar av växthusgaser i atmosfären genom att borra i antarktis is. Forskarna mäter sedan koldioxid och metan i de olika snölagren. Under de 800 000 år som har kunnat avläsas har halterna av koldioxid i atmosfären pendlat mellan 172 och 300 miljondelar. Idag ligger halten på 385 miljondelar. Växthusgasen Metan har ökat ännu mer från att ha pendlat mellan 350 till 800 miljarddelar ligger den idag på 1770 miljarddelar.

Enligt förra årets klimatrapport från FN rapporterades att människans utsläpp av växthusgaser med 90 procent ligger bakom det allt varmare klimatet på jorden

Sofia Sofroniadou/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM