Nyheter

Läs hela chatten med Claes Hemberg

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

Sparekonom på Avanza

Moderator säger: Då börjar vi chatten med Claes Hemberg!
Chrisopher säger: ja va händer med sparpengarna nu?
Claes Hemberg säger: vi svenskar har egentligen väldigt lite pengar på börsen (i aktiefonder och aktier) - bara 20-30 procent av alla besparingar. Så vi behöver inte vara oroliga för nedgångar på börsen eller ekonomin. Däremot för uppgångar. Vi hänger inte i världsekonomin om vi sover på räntefonder och bankkonton. Dags att vakna kort sagt.
danne säger: börjar eric se rimligt värderad ut nu, eller tror du aktien ska upp mer?
Claes Hemberg säger: Våra analytiker säger att taket just nu är 16 kronor. Där är vi ju nästan efter dagens uppgång. Annars är det alldeles för många som bara stirrar på den där aktien. Det är den inte värd. Mer aktieägar-ovänligt bolag får vi leta efter. Titta efter i första hand de 30 andra storbolagen. Och aktiefonder - där borde svenskarna spara mycket mer.
kungmelker.blogg.se säger: Betyder detta att fonderna kommer att öka i värde?
Claes Hemberg säger: Globala fonder och tillväxtfonder är plus kring 6 proc i år. Stockholm har backat 6. Förra året var stockholm en av världens sämsta börser. Jag tror att vi måste börja spara mer i aktiefonder och mer utanför Sverige. Vi i Sverige har haft våra gyllene år av tillväxt. Nu står andra länder på tur.
Liiza säger: Hur stor rekyl kan man förvänta sig på denna uppgång, dvs när är det dags att gå in och handla?
Claes Hemberg säger: Har vi inte haft en rejäl rekyl precis. 15 mars hade vi tappat över 30 från sommartoppen. Nu är vi bara 25 proc under toppen. Våra analytiker tror att botten denna gång var den 15 mars. Men brottningmatchen om USAs ekonomi ska skälpa eller övriga världen växer bättre...den är inte avgjord. Samtidigt är alla de siffror vi får mest historik. Börsen däremot blickar framåt. Och vi står mitt emellan... Optimisten har oftast rätt.
andreas säger: ska man köpa ericsson aktier nu ? eller ska man vänta !
Claes Hemberg säger: Svenskarna har redan för mycket Ericsson. Köp INTE. Vad svenskarna saknar är globala fonder och tillväxtfonder. Och sälj för guds skull alla dåliga räntefonder och bankkonto. De växer ingenting - när vi räknat bort inflation och skatt.
Sebastian Nortorp säger: Hej Claes, jag undrar hur Eriksson och andra företag drabbas av den plötsliga kursstegringen för Eriksson.? Mvh Sebbe
Claes Hemberg säger: Ericsson har länge varit börsens gudfader. Den rollen är tack och lov på väg bort. Ericsson är idag mest en övervärderad snackis.
Johan säger: Jag har Indien i aktiefonder, är det en bra marknad eller ska mna köpa annat?
Claes Hemberg säger: Tillväxtfonder som Indien har haft en makalös resa senaste åren. Senaste kvartalet har de däremot haft motvind. Men misstaget vi gör är att bara spara i en tillväxtregion. Indien är en av sju snabbväxande regioner. Idag är snittet 2,3 tillväxtregioner per svensk. 5-6 borde vara mer rimligt. Mitt grundrecept är lägg 20-30 procent av alla sparpengar i tillväxt. Fördela det på åtminstone 5-6 olika fondregioner eller bolag. Då kommer de snabba svängningar i varje val inte påverka ditt humör så mycket. Och sist: gå inte in med alla pengar i tillväxt på en gång. Det svänger för mycket. Gör det vid 3-4 tillfällen: Månadsspara gärna.
Olle Ros säger: Är det läge att plocka hem vinster på vanliga allemansfonder nu?
Claes Hemberg säger: Allemansfonder var en fantastisk idé. Men förlegade. Idag finns det fonder som är både bättre och betydligt billigare. Du kan få exakt samma innehåll för 1/5 av priset. Idet perspektivet finns ingen anledning att ha kvar dem. Gillar du innehållet: köp billigare. Gillar du inte innehållet: välj bättre. Gör det nu! (Och fastna inte vid skattesnacket. Någon gång måste vi betala skatt för vinster. Ha fonder du tror på. Inte för att hålla på skatten.... förresten kolla upp kapitalförsäkring - där är byten skattefria
mona säger: Vad tycker du om bankernas alla avgifter ?
Claes Hemberg säger: Aj aj aj.... Vägra avgifter. Ja, det finns ingen anledning att gå med på att betala avgifter för konton, uttag, insättningar, kort, ips, pensionsförsäkringar...mm Och vänta inte ut bankerna. De kommer aldrig sänka avgifterna. Du måste rösta med fötterna. Från och med 1 maj har vi fri flytträtt på pensioner. Använd den: Du sparar i snitt 3 000 - 4000 kronor varje år på en pensionsförsärking utan avgifter
fittsmurg säger: Hej Claes, Jag är en småsparare på 31 år som undrar om ryktet att de stora bankerna försöker suga ut oss småsparare verkligen stämmer?
Claes Hemberg säger: Storbankerna är ingen välgörenhetsklubbar. Såg i deras rapporter att de alla ökade intäkterna rejält förra året. Vinsten landade på närmare 100 miljrader. Alltså många tusenlappar som du och jag betalat. Nej, de pengarna behöver vi i vår plånbok istället. Och alla unga - lås inte in ert sparande. Spara fritt istället. Gör inte om mitt misstag att börja pensiosnspara vid 24. Använd pengarna till lägenhet och utbildning istället.
Lisbeth säger: Fonder eller Aktier??Vilket är bäst att satsa långsiktigt på??
Claes Hemberg säger: Aktier är för mycket intresserade. 9 av 10 svenskar borde lägga sin kraft på aktiefonder istället. Då får du ett knippe på 30-40 aktier i en fond. Lägga 70 proc i 3-4 globala fonder. Lägg 20-30 i 5-6 tillväxtfonder. Resten -kontanterna ska vi ha på ett bra sparkonto nära våra fonder. INTE nära lönekontot. Då blir det lätt impulsköp av pengarna istället.
Krilledalle säger: Vilka aktier skulle du satsa på just nu?
Claes Hemberg säger: De aktier som våra analytiker rekommenderar hittar du varje dag på http://www.avanza.se/aza/press/stocklist.jsp Men läs deras analyser också innan du bestämmer dig.
Agnetha säger: Jag har kvar mina aktier i Ericsson.Min sambo har hela tiden sagt vi ska hålla ut. Finns det någon mer svensk aktie som är i samma läge ?
Claes Hemberg säger: Ericsson är idag inte tillväxtaktie, utan en förvaltningsuppdrag. Här bör vi sparare inte lägge våra pengar. Vi sparar ju på lång sikt. Generellt ska vanliga sparare inte lägga mer en småpengar i aktier. Deras värde svänger allt för mycket för folkhälsan. Välj fonder istället. Titta ovan: välj både breda och mer spännande smala fonder.
Rickard säger: hej claes, vad tror du om reporäntan i dagsläget?
Claes Hemberg säger: Där finns en rad ränteekonomer som gärna frossar i spekulationer. Lyssna med dem. Titta på ekonomimedier som placera.nu di.se e.24!!!
Moderator säger: Då tar vi sista frågan till Claes
Pelle säger: Vad säger du om miljöbolagen i allmänhet och Tricorona som kom med rapport igår i synnerhet?
Claes Hemberg säger: Sedan 18 månader har miljöteknik varit hett på världens börser. Jag tror att de har en given roll i framtiden. Men det är en snäv bransch. Högst 5 procent av allt mitt sparande kan jag lägga i miljöteknik, klimatfonder etc. Men jag gör det gärna i flera fonder. Eftersom just branschfonder svänger väldigt. Tricorona har jag ingen aning om... tidningen börsveckan älskar småbolag. Kolla med dem,.
Moderator säger: Vi tackar för alla frågor ni ställt till sparekonomen Claes Hemberg!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: