Ny bensin görs direkt från alger

Tre miljoner kronor satsas på algbränsle

Inom några år kan bensintanken fyllas med olja producerad av alger, koldioxid och vatten. Det amerikanska företaget Sapphire Energy hoppas kunna starta produktionen inom tre år.

Foto: Nikolai Jacobsen

Företaget hävdar att de kan producera ultraren bensin och etanol inom 3 år, en idé som fått investerare att satsa 3 miljoner kronor i företaget, enligt LA Times.

Oljan framställs genom en kemisk reaktion mellan alger, vatten, koldioxid och solljus. Vilket resulterar i en olja som minskar utsläppen både på produktionsstadiet som under förbränning, enligt producenten Sapphire Energy. Dessutom ska oljan kunna raffineras i befintliga oljeraffinederier och driva bensindrivna bilar.

– Det vi pratar om är en radikal ändring och vi ser verkligen fram emot ett förändrat sätt att tänka, sa Sapphire Energys vd Jason Pyle till LA Times.

Om tre år ska det första algbränslet vara färdigt och inom fem år förväntas en fullskalig produktion vara igång.

Algoljan är en satsning på att försöka minska utsläppen från staternas enorma flottor av bilar, lastbilar, flygplan och tåg. Idag producerar USA den största delen av sitt biobränsle från majs och sojabönor, algbränslet ses därför som revolutionerande eftersom man undviker debatten om att använda födoämnen för att tillverka biobränsle.

Algoljan förväntas bli en succé och har ett framtida värde på 130 dollar/fatet på New York marknaden, vilket kan jämföras med priset på fossil olja som idag ligger på ett framtida pris om 127 dollar/fatet.

Sofia Sofroniadou/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM