Nyheter

Född i dag: Kosovo

Av: 

Wolfgang Hansson

FIRADE PÅ GATORNA I Kosovos huvudstad Pristina började firandet redan i går. Folk samlades på gator och torg och viftade med flaggor, mest vajade albanska och USA:s stjärnbaneret.
FIRADE PÅ GATORNA I Kosovos huvudstad Pristina började firandet redan i går. Folk samlades på gator och torg och viftade med flaggor, mest vajade albanska och USA:s stjärnbaneret.

NYHETER

Förlorarna vågar inte starta ett nytt krig.

Därför exploderar inte Balkan.

Men det kan bli strider på annat håll.

Är det ingen risk alls för bråk efter Kosovos självständighet?

Jodå. Våld kan inte uteslutas. De hundratusen serberna som bor kvar i Kosovo är duktigt missnöjda. Verbalt kommer smockorna att hagla. Med hatet nära ytan kan minsta skärmytsling leda till kravaller. Men inget krig. Serbien vet att ett anfall betyder bombningar från Nato.

Så många har pratat så länge om ett självständigt Kosovo att när det nu väl händer har alla vant sig vid tanken.

Vilka är de stora förlorarna?

Serberna. Först fick de se sitt Jugoslavien falla sönder. Nu tvingas de svälja förtreten när landsänden de själva kallar ”Serbiens vagga” hamnar i kosovoalbanernas händer.

Blir det nya flyktingströmmar?

En stor del av serberna har redan flytt Kosovo. Serbenklaven Mitrovica kan försöka bryta sig loss. De få serber som är kvar i andra byar är gamla och stannar så länge de skyddas av FN.

Hur tänker Serbien hämnas?

Genom att göra allt för att sätta käppar i hjulet för nyfödda Kosovo. De kan stoppa transporter vid gränserna eller skära av elförsörjningen. Serbien hotar nedgradera de diplomatiska förbindelserna med länder som erkänner Kosovo. Många EU-länder liksom USA kommer snabbt att erkänna Kosovo. Däremot blir det stopp i FN där ryssarna lägger in veto.

Ryssland är Serbiens främsta allierade. Vad gör de?

Räkna med att ryssarna visar sitt missnöje på en rad sätt den närmaste tiden.

Kan bli krig med Georgien

President Putin har redan hotat att uppmuntra självständighetsrörelser i bland annat Georgien, en f d Sovjetrepublik nu i ständig fight med Ryssland. Om Abschasien och Sydossetien försöker bryta sig loss kan det bli krig med Georgien.

Finns det risk för andra ”ringar på vattnet”-effekter?

Absolut. Där ligger den största faran. Folkgrupper runtom i Europa och övriga världen som drömmer om självständighet kan inspireras av Kosovo. Därför tillhör Spanien de EU-länder som inte direkt jublar. Där vill både Katalonien och Baskien bryta sig loss.

Rebellrörelser i Kashmir och södra Thailand är andra som nu får nytt bränsle och motivation.

Hur laglig är egentligen Kosovos ensidiga deklaration?

Enligt normala principer kvalar de inte in. Omvärlden är beredd att acceptera Kosovo därför att det inte verkar finnas något alternativ. Kosovoalbanerna utgör 90 procent av befolkningen. De har länge deklarerat att de tänker lämna Serbien oavsett vad omvärlden säger.

Man kan väl säga att EU och FN blundar och håller tummarna.

Publisert: